Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Store prosjekter må vike for vedlikehold på jernbanen – så mye skal midlene økes

Regjeringen lover mer penger til drift, vedlikehold og fornyelse i ny Nasjonal transportplan. Men hvilke utbyggingsprosjekter som må vike plass for vedlikehold, vil ikke samferdselsministeren røpe.

Torsdag varslet regjeringen at de ville legge frem ny Nasjonale transportplan (NTP) 22. mars.

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) har lenge varslet at de vil satse på vedlikehold og fornyelse i langt større gad i den nye planen. Han røper nå overfor Aftenposten hvor stor satsingen på eksisterende jernbane blir. 

  • Penger til drift, vedlikehold og fornyelse av jernbanen skal økes med 68 prosent, ifølge statsråden.
  • Midlene til vedlikehold skal økes fra 4,9 milliarder til 6,75 milliarder kroner årlig i den nye perioden, skriver Aftenpsoten.
  • Penger til fornyelse skal økes fra 4 milliarder kroner i år til 6,5 milliarder kroner i perioden 2025–2030. I perioden 2031–2035 skal det økes til 9,6 milliarder kroner i året, melder samme avis.

Samferdselsminister Jon Ivar Nygård (Ap) lover at det fortsatt vil komme investeringer i ny infrastruktur. Men det vil bli færre store utbyggingsprosjekte.

– Velger vi å ta med alle de nye gigaprosjektene som ligger i den forrige NTP-en, blir det ikke nok penger til drift og vedlikehold rundt omkring i hele landet. Vi må ta noen valg om hvilke prosjekter som skal være med videre og hvilke som eventuelt skal utsettes, sier Nygård til Aftenposten.

Samferdselsministeren vil ikke gå inn på hvilke prosjekter som legges på bort.