Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Sindre Sverdrup Strand

Støre: - Fagarbeideren skal bygge landet

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre understreket viktigheten av fagarbeideren når vi nå skal bygge landet og ruste det opp til den forventede befolkningsveksten.

- Vi må utnytte våre menneskelige ressurser bedre. Den som skal bygge landet, er i stor grad fagarbeideren, sa Støre på Byggedagene.

- Der mener jeg vi alle må sette en fot i bakken i det som er en alvorlig situasjon. Nylig var det noen som sa til meg at skal du ha gjort noe av norske tømrere, så må du gjøre det innen 15 år, for da er det ingen igjen. Hadde vi hatt den samme utviklingen innen medisin, så hadde vi gjort noe med det, la han til.

Støre poengterte også at vi trenger et bredere kunnskapsbegrep for å lykkes, som i større grad også har rom for de praktisk sterke.

- Vi må få til et løft for yrkesfagene som blir lagt merke til, blant annet ved å øke lærlingtilskuddet, skaffe bedre utstyr på yrkesskolene og få til en større veksling mellom skole og arbeidsliv, mente han.

Arbeiderparti-lederen var også soleklar på at næringen må lukkes i seriøsitetskampen, og at det ikke hjelper å ruste opp skolene, dersom næringen preges av kortsiktighet.

- Vi politikere skal gjøre vår del, men i siste instans er det deres ansvar, sa Støre til deltagerne på Byggedagene.

- Klarer vi å skape en etterspørsel etter lærlinger, så kommer de. Jeg tror vi kommer til å se en strøm mot praktiske fag. Men det er viktig å oppleve at du er etterspurt og i seriøs næring, avsluttet han.