Bomben fra krigens dager som ble funnet på Vallø onsdag anslås å inneholde hele 250 kilo sprengstoff. Fredag skal den detoneres i et sandtak i Andebu. Foto: Politiet / NTB scanpix

Stor bombe skal detoneres i Tønsberg fredag

Bomben fra krigens dager som ble funnet på Vallø onsdag, anslås å inneholde hele 250 kilo sprengstoff, ifølge Tønsbergs Blad. Fredag skal den detoneres.

Tønsbergs Blad sammenligner situasjonen med da en bombe på 40 kilo på Vallø ble sprengt under kontrollerte forhold, og det smalt så det gjallet kraftig gjennom Tønsberg sentrum i fjor sommer.

Etter det NTB erfarer er bomben med sprengstoffinnhold rundt 250 kilo trolig noe av det største som er funnet i området, men tilstanden for dynamitten vil imidlertid ha mye å si for sprengkraften, for eksempel om dynamitten har vært utsatt for vann.

Bomben ble funnet onsdag ved den gamle raffineritomta på Vallø i Tønsberg, der det flere ganger er gjort bombefunn fra krigens dager. Området ble blant annet utsatt for et omfattende luftangrep som britiske bombefly gjennomførte mot Vallø oljeraffineri to uker før krigens slutt i 1945.

Forsvaret startet torsdag undersøkelser av bomben. Torsdag morgen ble derfor alle beboere som bor innen en kilometer fra funnstedet evakuert. Ifølge lokalavisa er det sjette gang innbyggerne i området evakueres på denne måten.

De fikk flytte hjem igjen torsdag kveld. Opprinnelig skulle de evakueres enda en gang fredag. Ifølge Sørøst politidistrikt ble bomben natt til fredag fraktet til et pukkverk i Andebu og vil bli detonert der fredag formiddag. Sprengingen vil trolig bli foretatt dypt i et sandtak, og det er skal ikke være noen boliger i nærheten, så evakueringer blir ikke nødvendig.