Den nye regjeringsparken vil bli en grønn lunge sentralt i byen, ifølge .Foto: Statsbygg
Statsministerens kontor vil ha fotovennlig regjeringspark
Statsministerens kontor (SMK) ser for seg et grønt område med godt lys, og mener regjeringsparken bør kunne brukes som bakgrunn for gruppebilder for større VIP-delegasjoner. De ser også for seg benker og en paviljong slik at statsministeren kan ta en «walk and talk» med gjester fra utlandet.
I Oslo er Statsbygg godt i gang med byggingen av regjeringskvartalet. Nord for det kommende kvartalet, mot kirkene og Gamle Deichmanske, og mellom Akersgata og Møllergata, er det planlagt en park.
Tanken er at parken skal fungere både som representasjonsareal for regjeringen, og rekreasjonsarealer for ansatte og byens befolkning året rundt, ifølge Statsbygg.
Samtidig som det var full ståhei rundt habilitetssakene i regjeringen i fjor sommer, ble det sendt en epost fra Statsministerens kontor til Statsbygg.
I eposten, som Byggeindustrien har innsyn i, beskriver SMK sine ønsker for den nye regjeringsparken som skal bygges i regjeringskvartalet.
Annonse
De ser for seg en fotovennlig park.
«For vår bruk er følgende viktig: At parken kan brukes til intervjuer. Krever et rolig område, med grønn bakgrunn og godt lys. Trenger da også noe man kan sette seg ned på, som en benk eller lignende», skriver SMK i eposten til Statsbygg.
Videre bør parken også kunne brukes som bakgrunn for gruppebilder for større VIP-delegasjoner og lignende, ifølge e-posten fra SMK.
«Det er da viktig med en gjenkjennbar profil, altså at man på bilder kan gjenkjenne regjeringskvartalet, gjerne også med fin, grønn park. Må også være mulig å sette opp flagg», skriver SMK videre.
Syv nye innspill
Ti dager senere sendte SMK en ny e-post til Statsbygg med syv nye innspill som hadde kommet.
Parken må egne seg for både rusleturer og sitting.
«Angående paviljongen: man kan se for seg at statsministeren går gjennom parken med en gjest fra utlandet (walk and talk)», er blant punktene.
«Utendørs treningsopplegg».
«Benker som gir mulighet for å sitte ute i parken», skriver SMK videre.
E-postene er undertegnet avdelingsdirektør Roger Sundkjer i SMK.
– Spilte inn mulige bruksområder
Pressevakt på Statsministerens kontor, Marita Isaksen Wangberg, opplyser at innspillene Byggeindustrien viser til ble sendt fra SMK på embetsnivå til en idedugnad fra Statsbygg.
– Hva legges i «utendørs treningsopplegg»? Ser Statsministerens kontor for seg en tuftepark i regjeringsparken?
– SMK spilte inn mulige bruksområder for parken, som intervjuer med media og bilder, uten at bruken er nærmere spesifisert, skriver Wangberg i en e-post til Byggeindustrien.
«Under utvikling»
I Statsbygg beskriver de innspillene som har kommet fra Statsministerens kontor som nyttige.
– Innspillene fra SMK og andre er nyttige bidrag i å forstå behov og ønsker. Det pågår en prosess hvor innspill evalueres og etter hvert tas videre til en god park, svarer kommunikasjonsleder Pål Weiby på spørsmål om hva Statsbygg tenker om innspillene som har kommet fra SMK.
Ifølge kommunikasjonslederen er en lun bjerkepark med benker som er gode å sitte på, eller porselenspor for langrenn, blant innspillene som har kommet inn etter at Statsbygg aktivt gikk ut og ba om forslag og meninger om hvordan regjeringsparken bør utformes.
Kommunikasjonsleder i Statsbygg, Pål Weiby. Arkivfoto: Frode Aga
– Responsen har vært meget god. Over 500 personer har svart på våre fem spørsmål. Vi driver nå og går gjennom tilbakemeldingene. Det er spenn i svarene. Det er interessante forslag, kuriøse innspill og lavmælte meninger; hele spekteret, sier Weiby.
Ulike ønsker
Det er også forslag som fremstår motstridende, ifølge Statsbygg.
– Noen ønsker kunst i parken, mens andre ber innstendig om at parken «ikke fylles med stygg, moderne kunst», påpeker Weiby.
I tillegg til spørreundersøkelsen har Statsbygg hatt samtaler om parken med naboer, grunneiere og departementene.
– Det har også vært idemyldringer med noen klasser på videregående skoler i nærområdet. Det er givende å høre de unges stemme, sier Weiby.
Parken vil ligge i byggetrinn 2 og 3, og det vil være en kostnadsramme for hvert byggetrinn.
Ifølge Weiby er byggetrinnene «under utvikling», og må ha Stortingets godkjenning for oppstart og fastsatt kostnadsramme.
– Kjenner du dato for planlagt byggestart?
– Det er fram i tid, og er avhengig av politiske prosesser og Ring 1-arbeidene, svarer Weiby.