Beslutningen om å rive Y-blokka i regjeringskvartalet har skapt store reaksjoner.  Denne uken starter Stasbygg klargjøringen for riving av bygget.  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Statsbygg gjør klart for riving av Y-blokka

Mandag starter Statsbygg arbeidet med å montere et byggegjerde rundt Y-blokken i regjeringskvartalet.

Statsbygg vil først sette opp et midlertidig nettinggjerde, som sikrer anleggsområdet. Deretter skal det settes opp et permanent, fire meter høyt tregjerde skriver Statsbygg i en melding.

Etter at gjerdet er på plass vil Statsbygg starte arbeidet med å sikre Y-blokkens to integrerte kunstverk, «Måken» og «Fiskerne» av Nesjar og Picasso. Kunsten skal tas vare på og integreres i det nye regjeringskvartalet. Kunstverkene skal skjæres ut, tas ned og sikres før rivingen av bygningen begynner, melder Statsbygg.

Regjeringen besluttet i 2014 at Y-blokken, i likhet med S-blokken og R4, skal rives for å få på plass til et funksjonelt og sikkert regjeringskvartal. S-blokken ble revet i 2015. R4 er nå i ferd med å rives.

Rivevedtaket ble bekreftet i den statlige reguleringsplanen, som ble vedtatt i februar 2017 etter en omfattende høringsrunde. Stortinget og Oslo bystyre har også gitt sin støtte til rivingen.