Åpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt til våren 2021.

Stefan Offergaard

Statsbygg: – Forsinkelsen skal ikke påvirke kostnadsrammen

Kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg sier det er svært uheldig at åpningen av det nye Nasjonalmuseet i Oslo utsettes i seks måneder, men lover at kostnadsrammen på seks milliarder kroner ikke vil bli påvirket av forsinkelsen.

Det nye Nasjonalmuseet på Vestbanetomten i Oslo skulle egentlig åpne høsten 2020, men utsettes nå til våren 2021, meldte NTB mandag.

Les også:Åpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt til våren 2021

Årsaken er at leveransene av sikkerhetsdører og det tekniske anlegget, som innebærer både elektro, rør og ventilasjon, er forsinket.

– Leveransene må være på plass og ferdig testet, før kunsten kommer inn i bygget. Det er avgjørende for å sikre et stabilt og trygt inneklima for kunsten, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg til Byggeindustrien.

– Vi har over tid sett at det har gått sakte med leveransene. Det har vært en kjent problemstilling for oss. Vi har hatt en dialog med leverandørene, og innsett at de vil få utfordringer med å bli ferdig i tide. Etter grundige diskusjoner har vi derfor kommet fram til at det er riktig å forskyve åpningen, legger hun til.

Aschim sier det er svært uheldig at de har havnet i en slik situasjon.

– Men når vi først er der, er det viktig å håndtere situasjonen best mulig. Det beste nå er å forskyve åpning slik at vi kan være helt sikre på at inneklimaet er godt nok. Vi kan ikke gå på akkord med kvaliteten, og vil ikke ta noen risikoer, sier hun.

Påvirker ikke kostnadene

Kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg. Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien

Kostnadsrammen på det nye Nasjonalmuseet er på seks milliarder kroner, og vil ifølge Aschim ikke bli påvirket av forsinkelsen.

– Disse oppgavene og leveransene er allerede kalkulert inn i prosjektet. Det er noe vi uansett skulle gjøre og ligger i kostnadsrammen, så det medfører ingen ekstra utgifter, sier hun.

– Byggeindustrien omtalte nylig at innleide konsulenter leder byggingen av museet. Når prosjektet blir seks måneder forsinket, vil ikke taksameteret deres gå og lønnsutgiftene bli høyere?

– Nei, det blir ingen ekstra lønnskostnader. De hadde uansett hatt mange oppgaver å fullføre de månedene. Det er ikke slik at de leies inn i seks ekstra måneder selv om åpningen av museet forskyves, sier hun.

Les også:Konsulenter leder byggingen av nytt nasjonalmuseum: På under fire år har Statsbygg brukt 10 millioner på å leie inn prosjektdirektør

– Byggeindustrien omtalte sist uke at de ansatte i Nasjonalmuseet nå har flyttet inn i sine nye lokaler på Vestbanen. Hvordan vil denne forsinkelsen påvirke dem?

– Forsinkelsene gjelder utstillingsrommene og magasiner. Administrasjonsområdet på baksiden av bygget er ferdigstilt og i bruk, så dette vil ikke påvirke dem. Byggeprosessen ellers i prosjektet har en god driv, sier hun.

Les også:Flyttet inn i det nye Nasjonalmuseet

– Leit for publikum

Det er Caverion som står for leveransen av elektro, rør og ventilasjon til det nye Nasjonalmuseet, og Rapp Bomek som leverer sikkerhetsdørene.

– Dette har vært et prosjekt som har vært preget av store forsinkelser og det har også berørt vår leveranse. Utsettelsen syns vi er leit for publikum, sier Helene Johansen Facchini, markeds- og kommunikasjonssjef i Caverion Norge til NRK.

– Verdifull kunst krever strenge krav til sikkerhetsløsninger, med høy grad av kompleksitet. Det har tatt tid å utvikle løsningene, som er utviklet i samarbeid med Statsbygg, og som nå skal leveres i prosjektet. Jeg opplever dialogen med Statsbygg som profesjonell og konstruktiv, men å avklare de tekniske løsningene har tatt lengre tid enn vi så for oss, sier Terje Bøe, CEO i Rapp Bomek, til NRK.