Statfjord-utslippet: Oljeslangen røk tvert av

Oljelekkasjen på Statfjord A skyldtes at slangen som ble brukt under lasting, røk tvert av, opplyser StatoilHydro.

Miniubåten som fredag inspiserte lastebøyen og oljeslangen ved Statfjord A kom til overflaten med svaret på hvordan 4.000 tonn olje lekket ut onsdag morgen.

- Vi kan bekrefte at oljeslangen som ble brukt ved lasting er revet fullstendig av, sier informasjonssjef Vegar Stokset i StatoilHydro til NTB.

Slangen, som er 19 tommer i diameter, er revet tvert av omkring 30 meter fra der slangehodet var festet til lastefartøyet Navion Britannia.

Samler opp
StatoilHydro ønsker ikke å spekulere i hvordan eller hvorfor slangen er blitt revet av og hvordan oljeutslippet har foregått etterpå.
Observasjoner gjort fra fly og helikopter i området mellom Statfjord og Snorre viser at oljen nå i hovedsak er tynn og blåaktig, men at den har begynt å klumpe seg noen steder.

- Det meste av flaket har nå løst seg opp. Vi har fredag formiddag startet oppsamling av olje der vi finner det mest effektivt å bruke lenseutstyret. Dette vil vi fortsette med utover dagen, sier Stokset.

Været har roet seg noe i området, med bølgehøyde rundt tre meter og frisk bris. Dermed var det fredag formiddag mulig å starte oppsamling av oljen. Værprognosene tilsier ifølge Kystverket at lensesystemene kan holde på utover kvelden, kanskje helt til midnatt fredag.

Dårlig sikt
Kystverket hadde fredag klokka 13 sitt andre oppdateringsmøte for dagen med StatoilHydro. Oljeflaket etter Statfjord-utslippet har beveget seg lite i løpet av natt til fredag, og befinner seg mellom feltene Statfjord og Snorre.

Observasjonene som er gjort av oljeflaket er foretatt med radar, fordi lavt skydekke hindret flyet i å ta nye bilder.

- Radarobservasjoner viser at omfanget av oljen er spredt over 94 kvadratkilometer, men flaket er svært oppstykket og stripete. Anslagsvis dekning er 40-50 prosent og oljen ligger i betydelig tynnere lag enn på torsdag, sier informasjonsrådgiver Pål Are Lilleheim i Kystverket.