Boretårnet for grunnundersøkelser som er montert på en gravmaskin gjør det mulig å ta grunnprøver ut mot den ustabile skredkanten. Foto: Simon Joachim Oldani, NVE

Spesialoppdrag med Vegvesen-utviklet boretårn i skredområde

Med et unikt boretårn bistår Statens vegvesen NVE med risikofylte grunnundersøkelser etter kvikkleire-skredet i Gjerdrum.

– Våre operatører står trygt på plattformen som er montert sammen med boretårnet på gravemaskinen. Gravemaskinføreren følger nøye med, og løfter dem raskt vekk om grunnen skulle rase mens de tar prøver, sier Tore Westheim i Statens vegvesen i en pressemelding.

Det spesielle boretårnet brukes vanligvis til grunnundersøkelser på kronglete steder, som over autovern og i bratt terreng. Da er det montert på en vanlig gravemaskin med en rekkevidde på 5-6 meter. I Gjerdrum er boretårnet montert på en av NVEs gravemaskiner som har en rekkevidde på 22 meter.

NVE gjør omfattende grunnundersøkelser i Gjerdrum for å avklare risikoen for nye skred og for å prosjektere sikringstiltakene i området.

Ideen om å plassere et boretårn for grunnundersøkelser på en gravemaskinarm, stammer fra grunnboringsmiljøet i tidligere Region sør i Statens vegvesen. Geotekniker Eigil Haugen og kollega Ole Vidar Kirkevolden (nå i Viken fylkeskommune), står bak utviklingen og anskaffelsen av boretårnet.

Da Vegvesenet for noen år siden utlyste konkurranse om utvikling og produksjon av boretårnet, var det Geosafe AS som vant. Det spesielle boretårnet har vært i drift siden slutten av 2018, forteller Vegvesebet i meldingen.