Statsminister Erna Solberg (H) flankert av partilederne Jonas Gahr Støre (AP) og Siv Jensen (FrP) under partilederdebatten torsdag kveld. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Solberg svarte på arbeidslivs-kritikk

Statsminister Erna Solberg (H) forsvarte regjeringens arbeidslivspolitikk da hun ble konfrontert med en ny måling som viser at kun én av ti arbeidstakere mener regjeringen har en god arbeidslivspolitikk.

– Vi mener at på noen områder så trenger vi mer fleksibilitet, uttalte Solberg under en duell med den nyvalgte Ap-lederen Jonas Gahr Støre i Arendal torsdag.

Støre sier han forstår målingen som Arbeidsforskningsinstituttet har utarbeidet for YS.

– Mange er bekymret for en utvikling på arbeidsmarkedet med økt sosial dumping og useriøse forhold. Så svarer regjeringen med mer midlertidighet, mer fleksibilitet og mer søndagsjobbing. Det skaper en usikkerhet, sier han.

Han kritiserte også regjeringen for ikke å ha lyttet til og diskutert de foreslåtte endringene i arbeidsmiljøloven med arbeidstakerorganisasjonene i forkant.

– Vi sender forslagene på høring for å høre hva hele Norge mener. Det er demokrati, istedenfor å lukke prosessen inn i det lukkede rom, parerte Solberg.

I tillegg til Støre og Solberg var lederne av de andre partiene på Stortinget også samlet til debatt i Aust-Agder torsdag.

Ingen streikeløsning

Mens debatten pågikk ble det kjent at lærerorganisasjonene hadde brutt meklingen med KS etter å ha vært tolv timer i møter hos Riksmekleren torsdag.

Solberg og Støre understreket under duellen at det er opp til partene å finne en løsning på lærerstreiken og at streik er et lovlig virkemiddel i norsk arbeidsliv.

Men der stoppet enigheten.

– Stortinget og regjeringen kan gjøre noe. For vi opplever at det er et sprik i tillit. Lærerne forteller at det er for mye byråkrati, og for liten tid til å gjøre jobben, sa Støre til applaus fra de mange streikende lærerne i salen.

Solberg sa at regjeringen har begynt jakten på tidstyvene i skolen.

– Det er interessant at Ap prøver å gjøre dette til en privatiseringsdebatt, når vi sier at det viktigste for oss er å løfte den offentlige skolen, sa statsministeren.

– Alle får en liten boost i starten

Under duellen ble statsminister Solberg også konfrontert med at den nyvalgte Ap-lederen allerede er mer populær enn henne.

I en ny måling for NRK svarte 42,7 prosent av de spurte at Støre er bedre skikket til å være statsminister i Norge enn Solberg. Hun fikk 40,3 prosent oppslutning i målingen, som er utført av Norstat.

– Alle får en liten boost i begynnelsen, jeg ligger stort sett stabilt, nå begynner det politiske ordskiftet og vi har de beste politiske sakene, sier Solberg.