Statsminister Erna Solberg (H) foretok den høytidelige åpningen av Oslo Cancer Cluster Innovasjonspark mandag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Solberg åpnet park for kreftforskning

Med hvit legefrakk og blå hansker fikk statsminister Erna Solberg prøve seg som forsker da hun mandag åpnet den nye kreftforskningsparken i Oslo.

Oslo Cancer Cluster Innovasjonspark samler noen av Norges fremste kreftforskere og har som mål å utvikle banebrytende kreftbehandlinger.

– Dette er et unikt senter og en understreking av at vi har kommet langt på flere områder i helseforskningen, sa statsministeren til NTB søndag.

Staten ved SIVA eier 22 prosent av senteret, mens en rekke andre aktører har gått inn på eiersiden.

Hvert år får omtrent 30.000 nordmenn kreft. Heldigvis blir mange friske eller lever godt med kreften, men det er i dag mange kreftformer som ikke kan behandles. Tradisjonell kreftbehandling som stråling og kjemoterapi har alvorlige bivirkninger, sier initiativtaker Jónas Einarsson.

– Det er et stort behov for å kommersialisere kreftforskningen som gjøres i Norge, samtidig som det er et like stort behov for å utvikle ny behandling. Norge er langt framme innen immunterapi mot kreft og har fortrinn innen persontilpasset kreftmedisin, sier Einarsson. Han er til daglig administrerende direktør i Radiumhospitalets Forskningsstiftelse, som etablerer og investerer i selskaper som utvikler kreftbehandling.