Det er ventet mye snø i Sør-Norge torsdag. Det kan by på utfordringer i trafikken. Foto: Rodrigo Freitas / NTB
Det er ventet mye snø i Sør-Norge torsdag. Det kan by på utfordringer i trafikken. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Snøtrøbbel ventet i Sør-Norge torsdag: Beregn ekstra god tid

Snøen som er ventet i store deler av Sør-Norge torsdag, kan skape en del problemer for infrastrukturen, varsler meteorologene. Samtidig skal Nord-Norge bade i sol.

– Det kommer nok mest i sør, de får de største snømengdene. Det kan bli opp mot 27 centimeter enkelte steder. I Oslo blir det nok rundt 5–10 centimeter, sier statsmeteorolog Julie Solsvik Vågane til NTB.

Meteorologene har sendt ut gult farevarsel som følge av snøfallet, som er ventet å komme tidlig torsdag morgen. Farevarselet varer fram til midnatt torsdag kveld.

– Det blir definitivt nok snø til å skape en del problemer. Det er jo april, og folk forventer ikke snø i like stor grad. Det blir en vinterlig dag i morgen, sier Vågane.

Styrker bemanningen

Ruter har satt inn forberedende tiltak i forkant av det varslede snøfallet.

– Vi forventer at dette kan påvirke kollektivtrafikken, og særlig bussene, sier pressetalsperson Øystein Dahl Johansen i Ruter til NTB.

– Operatørene gjør en del tiltak, blant annet å styrke bemanningen. Så oppfordrer vi alle som skal ut å reise i morgen, om å følge litt ekstra med og beregne litt mer tid, sier Johansen.

Bane Nor følger situasjonen nøye og sier de er klare til å kalle inn ekstra beredskap.

– Vi er klare til å sette opp til gult eller rød beredskap dersom det blir nødvendig, og personell vil i så fall bli kalt inn. Vinterberedskapen vår er fremdeles oppe og går, sier pressevakt Gunnar Børseth til NTB.

Regn i sør – sol i nord

På Vestlandet vil torsdagens nedbør komme som sludd og regn. Det er deretter ventet et væromslag til mildere vær på fredag i Sør-Norge.

– Det kan bli krevende kjøreforhold, litt glatt med underkjølt regn. Bilister bør holde seg oppdatert på eventuelle farevarsler, sier Vågane.

Helgen i sør vil bli preget av perioder med regn med stadig stigende temperaturer.

– Den mildere luften sørger for at vi fort kommer tilbake til tosifrede temperaturer. Dette er en veldig skiftende uke.

Mens det blir snø og regn i sør de neste dagene, vil situasjonen være en ganske annen i nord, hvor det har vært en del snøbyger de siste dagene.

– Det blir fint vær fra i morgen, med fortsatt lave temperaturer. Det blir rolige forhold og godt med sol. Nordlendingene er definitivt værvinnerne de neste dagene, sier Vågane.

Sommerlig start på neste uke

I begynnelsen av neste uke vil temperaturene stige betraktelig, og det kan bli temperaturer opp mot 18 grader enkelte steder på Østlandet med strålende stol.

– April er jo en lunefull måned, noe vi har sett denne uka. 15 grader i går men minusgrader i morgen. Det er gode muligheter for høye temperaturer i Sør-Norge mot slutten av helgen og inn i neste uke.

Det vil imidlertid kun bli et blaff ettersom temperaturene er ventet å gå noe ned utover i neste uke, noe som er typisk april, ifølge meteorologen.

Pollensesongen er for øvrig også i gang, men nivået holder seg fremover foreløpig på beskjedent nivå, ifølge pollenvarselet.