Illustrasjonsfoto

Slik unngår du fuktskader

Nå starter flomsesongen. Dette er de viktigste tiltakene du må gjøre for å forhindre at fuktskader blir til muggsopp.

– Fuktskader som ikke blir behandlet riktig og tidsnok, resulterer i muggsopp og råte. Skulle man få vann i kjelleren, er det derfor kritisk med hurtig uttørking. Her snakker vi ren førstehjelp for å unngå skader på hus og helse, forteller Magne Skintveit i Cramo i en pressemelding.

Han har følgende råd til alle som blir rammet av flom og vannskader i bygg og bolig:
- Kom i gang – med én gang. Dersom det går for lang tid og muggen kommer, ser man på en dyr og omfattende jobb. Heldigvis kan man unngå slike situasjoner med hjelp fra fagfolk. Godt og riktig utstyr er avgjørende for å behandle fukten effektivt, sier Skintveit.

Uttørking er viktig for å unngå at fukt blir mugg.

– Ved vannskade er det viktig å få fuktigheten ut, fremfor å kapsle den inn i gulv og vegger. Varme fjerner ikke fukt, men hever temperaturen – som gir gode vekstvilkår for muggsopp. En avfukter produserer tørr luft og trekker fuktigheten ut av rommet, forteller Skintveit.

På steder med temperaturer over 12 plussgrader bør du velge en vanlig avfukter som får vannet til å kondensere. På steder der gradestokken viser mindre enn 12 plussgrader er en rotoravfukter det beste alternativet.