Slik forebygger og bekjemper du veggedyr

Har du fått veggedyr i hus, er de dessverre vanskelig å bli kvitt. Men det finnes måter å forebygge de plagsomme krypene på.

– Rengjøring og hygiene har svært liten, eller ingen effekt på veggedyr, sier skadesjef Svein Stormoen i Norsk Hussopp Forsikring.

Parasitten, som gjerne kommer inn i huset via kofferten etter utenlandsopphold, lever av å suge blod fra mennesker.

– Det har vært en stor økning av veggedyr på verdensbasis, og vi har også sett en vesentlig økning i Norge de siste årene, sier Stormoen i en pressemelding.

Årsaken er at vi reiser mer, slik at insektet spres via reisebagasje. En annen grunn er at insektet har blitt resistent mot mange av de vanlige insektmidlene.

Varme og kulde
– Det er derfor ingen enkel oppgave å bli kvitt veggedyr. Har de først etablert seg i et rom, kan de spre seg videre til andre rom, eller til andre leiligheter i samme bygning, sier Stormoen.

I verste fall må bygningen eller huset tømmes, og innboet fryses eller varmebehandles. Det har vist seg i den senere tid at kjemisk behandling av bygningen har liten effekt.

– Ser du tegn til sorte ekskrementer, for eksempel i sprekker på sengerammen og i sømmer på madrassen, bør du få fagfolk til å se på det. Jo lenger tid det går, desto mer komplisert blir det å bli kvitt veggedyrene, sier han.

Små røde og kløende bittmerker på huden kan også være tegn på veggedyr.

Legg kofferten i badekaret
– For å unngå problemer med de plagsomme parasittene, bør du forsøke å holde kofferten mest mulig lukket når du er ute og reiser, og helst plassert på et koffertstativ.

Veggedyr er veldig sjelden å finne på bad. Et godt tips kan være å sette kofferten i badekaret på hotellet.

– Det dummeste du gjør er å la kofferten ligge åpen på sengen. Veggedyr oppholder seg som regel alltid i nærheten av der de har mulighet til å suge blod, og sengen er derfor et populært og naturlig tilholdssted, sier Stormoen.

Veggedyr er rødbrune i fargen. De er rundt fem til seks millimeter lange og tre millimeter brede, omtrent på størrelse med en druestein.