Brannvesenet er i ferd med å få kontroll over skogbrannen på Sotra i Øygarden kommune, ifølge beredskapsleder. Foto: Marit Hommedal / NTB
Brannvesenet er i ferd med å få kontroll over skogbrannen på Sotra i Øygarden kommune, ifølge beredskapsleder. Foto: Marit Hommedal / NTB

Skogbrannen på Sotra fortsatt ikke under kontroll

Fredag morgen ble det først meldt at skogbrannen på Sotra var under kontroll, men etter kort tid melder brannvesenet at situasjonen ikke er avklart.

– Det har blusset opp her og der et par ganger, men det har brannmannskapene tatt seg av. Det brenner ikke noen steder på morgenkvisten fredag, sa operasjonsleder Steinar Hausvik i Vest politidistrikt til NTB tidlig fredag morgen.

Like etter klokka sju melder imidlertid brannvesenet at de ikke har full kontroll.

– Vi melder ikke kontroll nå, siden det er et svært område som har brent. Vi gjør alt for å forebygge at dette skal ta av igjen. Det er ekstremt tørt, og vind er en faktor som spiller veldig mye inn på sånne branner som dette, sier innsatsleder Pål Hansen i brannvesenet til Bergensavisen.

Det er vindsituasjonen som gjør situasjonen vanskelig. Natt til fredag løyet vinden, men Meteorologisk institutt melder at vinden vil ta seg opp igjen fredag ved 10-tiden.

– Det er vi redde for, så nå kjører vi på for å få dynket mest mulig. Vi plasserer ut mannskaper på de stedene som vi venter at brannen kan møte oss når det blåser opp igjen, sier Hansen.

Ønsker tips

De første meldingene om brannen kom ved 12-tiden torsdag, og store styrker rykket ut. Rundt 150 brannmannskaper fra ti brannstasjoner har deltatt i slokkearbeidet sammen med Sivilforsvaret.

– Nødetatene har vært til stede i området i natt. Politiet har bistått med å sperre av områder, sikre verdier og håndtere evakuerte. I løpet av morgentimene fredag blir det rullering av mannskap og det vil også bli satt inn helikopter, sier Hausvik.

Det begynte først å brenne i den tørre lyngvegetasjonen ved Fjæreidepollen på Sotra. Deretter spredte brannen seg i stor fart nordover, blant annet til Dalaskjenet, der et hus begynte å brenne, før den blusset opp i Kårtveitpollen noen kilometer lenger nord.

I alt er to hus tatt av flammene.

Starter etterforskning

Politiet ønsker tips fra publikum som kan bidra til å avdekke brannårsaken. Det er besluttet å starte etterforskning for å om mulig finne årsaken til at brannen startet, og det vil bli sendt krimteknikere til området der brannen startet.

Vi har startet etterforskning og prøver å danne oss et bilde av hva som har skjedd og hvordan brannen startet. Vi går bredt ut og prøver å kartlegge om brannen er forårsaket av et naturlig fenomen eller om den er påsatt, sier seksjonsleder Sven Erik Midthjell ved Askøy og Øygarden lensmannskontor til Bergensavisen.

Han understreker at de ikke har noen indikasjoner på at brannen kan ha vært påsatt.

Setter inn flere helikoptre

I løpet av natten har 50 mann fra Sivilforsvaret vært på plass. De har hatt observasjonsposter for å se om det dukker opp nye branner. Fredag morgen er to helikoptre satt inn i slukkingsarbeidet på Ågotnes, skriver Bergens Tidende.

– De har fått sine områder de jobber på. Ett er i området der brannen startet, sør for Ågotnes, og ett opp mot Ågotnes, sier vaktkommandør Ole Jacob Hartvigsen i 110 Vest.

Seks nye helikoptre vil være klare til å bidra fra klokka 10.

Vel 500 personer fra flere bebygde områder i nærheten er evakuert.

If setter krisestab

Forsikringsselskapet If har satt krisestab for å kunne bidra med hjelp på kort varsel hvis brannen på Sotra skulle blusse opp igjen. Foreløpig har ikke selskapet fått inn skademeldinger etter brannen som startet torsdag.

– Vi har satt skadeapparatet i beredskap, slik at vi raskt kan bidra med å assistere huseiere som er blitt berørt av brannen. Vi er forberedt på at enkelte hus allerede kan ha fått sotskader på kledningen utvendig, og er derfor klare med eksperter på skadesanering, opplyser kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If til NTB.