Den enkle hagen på Ås har blitt realisert gjennom innsats fra ca. 75 studenter samt fagpersonell fra NMBU og Senter for Opplæring i Anleggsgartnerfaget (SOA), og en rekke samarbeidspartnere. Foto: PerPRDet er plantet tett med snøbær, som blir 45 cm høy og bredere med tiden. Dermed skygger den for ugresset. Foto: PerPRDen enkle hagen på Ås har blitt realisert gjennom innsats fra ca. 75 studenter samt fagpersonell fra NMBU og Senter for Opplæring i Anleggsgartnerfaget (SOA), og en rekke samarbeidspartnere. Foto: PerPRDen enkle hagen på Ås har blitt realisert gjennom innsats fra ca. 75 studenter samt fagpersonell fra NMBU og Senter for Opplæring i Anleggsgartnerfaget (SOA), og en rekke samarbeidspartnere. Foto: PerPRDen enkle hagen på Ås har blitt realisert gjennom innsats fra ca. 75 studenter samt fagpersonell fra NMBU og Senter for Opplæring i Anleggsgartnerfaget (SOA), og en rekke samarbeidspartnere. Foto: PerPRFØR: Den enkle hagen på Ås har blitt realisert gjennom innsats fra ca. 75 studenter samt fagpersonell fra NMBU og Senter for Opplæring i Anleggsgartnerfaget (SOA), og en rekke samarbeidspartnere. Foto: PerPRFØR: Den enkle hagen på Ås har blitt realisert gjennom innsats fra ca. 75 studenter samt fagpersonell fra NMBU og Senter for Opplæring i Anleggsgartnerfaget (SOA), og en rekke samarbeidspartnere. Foto: PerPRDen enkle hagen på Ås har blitt realisert gjennom innsats fra ca. 75 studenter samt fagpersonell fra NMBU og Senter for Opplæring i Anleggsgartnerfaget (SOA), og en rekke samarbeidspartnere. Foto: PerPRDen enkle hagen på Ås har blitt realisert gjennom innsats fra ca. 75 studenter samt fagpersonell fra NMBU og Senter for Opplæring i Anleggsgartnerfaget (SOA), og en rekke samarbeidspartnere. Foto: PerPR

Skap en enkel og vedlikeholdsfri hage

Er det mulig å lage en tilnærmet vedlikeholdsfri hage? Landskapsarkitekt-studentene på NMBU har laget et hageanlegg hvor svaret kommer neste år. (Bildekarusell)

Den enkle hagen er et prosjekt hvor målet er å lage en vedlikeholdsfri hage. Det er et samarbeidsprosjekt mellom Landskapsplanlegging ved NMBU, Husqvarna og en rekke andre aktører hvor man kan følge utviklingen i 2016. Byggingen av hagen sto ferdig i høst.

Eksperter innen flere felter vil gi gode tips til hvordan man best kan anlegge en vakker hage, der behovet for vedlikehold er minimalt.

Ble utfordret
Er det virkelig mulig å lage en vedlikeholdsfri hage? Ifølge en pressemelding ga maskinprodusenten Husqvarna denne utfordringen til studentene ved Landskapsplanlegging ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). Gjennom en studentkonkurranse kom de frem til et forslag. Utformingen av hagen har et moderne uttrykk der den ligger i vakre omgivelser i universitetets park på Ås i Akershus.

Les også hage.no's artikkel fra byggingen av hagen:

Steintung praksis

Studenter fra første årstrinn i landskapsingeniør- og lanskapsarkitektprogrammet ved Norges Miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) har stått for byggingen av et nytt hageanlegg på universitetsområdet på Ås. Torstein Groven og Sandra Holte fra LARK-studiet jobber med granitt. (Foto: Svanhild Blakstad)

En vakker og godt planlagt hage står høyt på de fleste huseieres ønskeliste, men samtidig er det mange som ikke har verken tid eller kunnskap for å kunne anlegge og senere vedlikeholde drømmehagen.

Alt grønt må pleies
– Nå er det slik at alle grønne områder krever vedlikehold, men det finnes en rekke triks som gjør jobben lettere, sier gartner, hagekonsulent og avdelingsingeniør ved NMBU, Filip Ihrsen.

Han har stått for plantevalget til Den enkle hagen, og vil i løpet av prosjektet komme med gode tips for valg av planter til en hage som skal være enkel å holde velstelt og vakker.

Velg gode materialer
Viktige elementer for å l ykkes med en vedlikeholdsfri hage er å velge gode materialer med ønskede egenskaper, gjøre et godt grunnarbeid og ha et fornuftig planteutvalg.

Ved å bruke gode redskaper, som for eksempel Husqvarna Automower robotklippere og automatiske vanningssystemer, reduseres vedlikeholdet. Nedenfor følger råde fra to av ekspertene som var med på å anlegge hagen, om valg av planter og materialer. Når grunnarbeidet er godt, blir hagen enklere å edlikeholde når den er ferdig.

Tett beplantning mot ugress
Staudebedene er med vilje plantet ekstra tett for å holde ugresset unna.

– I tillegg til at plantene skulle være lite kravstore, ble det valgt flere planter som ikke fantes på Ås fra før, sier Filip Ihrsen, som har valgt ut plantene til prosjektet.

Det var endel store trær i parken fra før av, men i feltet med busker og trær ble det plass til noen nykommere. Snøbær, som ikke behøver å klippes, er den makelige hageeierens drøm. Den rødbladede blærespireaen trenger heller ikke klipp, og bidrar med herlig bladfarge blant alt det grønne. Dekorativ effekt fås også fra en nyutviklet rogn, som bidrar med blomster om sommeren og vakre røde bær om høsten.
Planlagt fargeskala
– For at alle bedene skal henge sammen og bli en helhet har jeg valgt en fargeskala, sier Ihrsen. Denne går fra ulike blåfarger om våren og senere hvitt om sommeren og på sensommeren vil vi se ulike nyanser av rosa. Gjennom hele sesongen har vi stauder med røde blader og en del staudegress. Designen er utført med tanke på den private hagen, med flere små klynger av planter i repeterende mønster, fortsetter han.

Blant de nye staudene på Ås er det blant annet blek solhatt (Echinacea pallida), alpeasters (Aster alpinus) og tørketålende knollmjødurt (Filipendula vulgaris ‘Plena’). Det er også brukt purpuralunrot, som med sine rødbrune blader kan brukes som bunndekke i både sol og halvskygge. I tillegg er det plantet prydgress som er dekorativt hele sesongen, og prydløk (Allium) som dekkes av staudene når de er ferdigblomstret.
I god jord
Når nye bed skal anlegges, kan jordforbedring være nødvendig, for eksempel ved tung leirjord
og i eksisterende plen.
– På Ås ble gressplenen skavet vekk, og noe av den eksisterende jordmassen tatt vare på. Denne ble så blandet med ny kompostjord og ført tilbake i bedene før planting ble gjort. Stauder skal ha ca. 30 cm god jord, mens busker og trær trenger en jorddybde på 40–50 cm, sier byggeleder Ragna Berg ved Senter for Opplæring i Anleggsgartnerfaget (SOA).

Ragna Berg fra Senter for opplæring i anleggsgartnerfaget har vært byggeleder for Den enkle hagen på Ås. (Foto: Svanhild Blakstad)

Vedlikeholdsfrie materialer

Romslige felt med store betongheller brytes opp av lange staudebed og skaper en flott kontrast til brostein, trær og myke planter. Det er brukt to ulike heller fra Asak Miljøstein, i henholdsvis store gangbaneheller med børstet betongoverflate og moderne hageheller med mørkere farge og finere finish. Begge tåler normal bruk.

– Arealet er anlagt med to prosent fall, slik at vann kan renne vekk, sier Berg. I tillegg er det benyttet kantstein og brostein av granitt fra Beer Sten – et solid, evigvarende materiale som også kan gjenbrukes. Brosteinen som er valgt til Den enkle hagen er Beer Spesial i halv tykkelse og med en unik naturplan overflate. Dekorativ vinkelkantstein i granitt er brukt i overgangen mellom plen og beplantning, og fungerer samtidig som forsterkning av kantene.

Brostein og heller krever et godt grunnarbeid for å unngå et ujevnt sluttresultat, og grunnarbeidet vil variere etter eksisterende masser.

Automatisk vanning
Den enkle hagen kommer til å ha et heldekkende vanningssystem, Gardena Micro-Drip. Med automatisk vanning slipper du å gjøre jobben selv, og rabatter og hekker får det vannet de trenger.
Vanningssystem Micro-Drip er ideelt for å fremme vekst og redusere vannforbruket. Jorden vannes fint og jevnt slik at ikke for mye dyrebart vann fordamper, siver eller strømmer bort før det rekker å gjøre jorden og plantene godt.

Tenk på at en nylig anlagt hage skal vannes oftere enn en etablert hage. Dessuten er det enklere for plantene å regulere vannbehovet om du vanner i kjølig jord, enn i varm jord der mer vann fordampes. Derfor bør en vanne på kveldstid eller om morgenen.

Det er plantet tett med snøbær, som blir 45 cm høy og bredere med tiden. Dermed skygger den for ugresset

Det er bare å glede seg til våren, når bedene i Den enkle hagen står i full blomst.

– På Ås er det gravd ut og lagt forsterkningslag, bærelag og settelag, sier Berg. Kantsteinene sikrer at belegningssteinene ikke forskyves. Staudebedene har fått en pen innramming av cortenstål fra LOG, som skaper en dekorativ overgang mellom stein og planter samtidig som den holder hellene på plass.

Gardenas vannsystem gir røttene på hver plante riktig mengde vann, og sparer opptil 70 prosent vann sammenliknet med tradisjonelle vanningsmetoder.