Ser berederen din slik ut?

Hvert år får mange boliger vannskader som skyldes lekkasje fra varmtvannsberedere. Rust er den vanligste årsaken.

– Mange tenker at en varmtvannsbereder varer evig, men det stemmer ikke. Er berederen over 15 år bør den byttes ut. Da har blandeventiler og varmekolbe nådd sin pensjonsalder, sier fukttekniker Thomas Grime i Recover Nordic AS.

En stor andel av oppdragene Recover har i norske hjem skyldes lekkasjer som følge av korrosjon på beredere.

– Vannet i berederne holder en temperatur på 85 grader for å unngå at det oppstår legionellabakterier. Blandeventilen tilfører kaldt vann, slik at vannet fra kranen holder en temperatur på rundt 55 grader. Denne prosessen sliter på ventilen og kan føre til det vi kaller korrosjon, eller rustskader, sier Grime.

Korrosjon vil si tæring på materialer ved kjemiske eller elektrokjemiske reaksjoner, for eksempel at metaller utsettes for vann over tid. Rust er et typisk eksempel på korrosjon.

– Også pakninger og rørene som er koblet til selve berederen kan bli utsatt for korrosjon, spesielt i selve koblingen til tanken eller i bøyen på rørene der vannet kan bli liggende. Det er også vanlig med små lekasjer rundt pakninger ved sikkerhetsventilen og blandeventilen på varmtvannsberedere.

Et godt tips er å sjekke berederen jevnlig og vite hvor stoppekranen i huset eller leiligheten befinner seg dersom det oppstår lekkasjer.

Store skader

Rørlegger Ben Schreier i Nore VVS har flere skrekkeksempler på vannskader på grunn av rust på beredere.

– Som regel siver vannet ut av berederen litt etter litt, og det kan ha gått lang tid før noen oppdager det. Når lekkasjen endelig oppdages, er gjerne hele gulvet gjennomtrukket av vann. Vannet kan også ha gjort skader nedover i etasjene, sier han.

De gamle berederne er ofte plassert i benkeskap på kjøkken der det ikke er noe sluk som vannet kan renne ned i.

– Folk blir naturlig nok fortvilet når de skjønner omfanget av en vannskade. Ofte må hele gulvet rives opp og deler av inventaret skiftes ut. Da kan boligen bli ubeboelig i flere uker. Langvarige lekkasjer kan også føre til sopp og råte, sier han.

Det er først og fremst de eldre varmtannsberederne, de som er 15 år eller mer, som har problemer med lekkasjer.

– I nyere beredere brukes det mer rustfritt stål. De har også en lekkasjesikring, sier Schreier.

Eldgamle beredere

Til tross for at de fleste eksperter anbefaler å bytte beredere som er mer enn 15 år gamle, ser Grime ofte mye eldre beredere når han er ute på oppdrag.

– Jeg har ser en del beredere som er mellom 20 og 30 år, og noen få er enda eldre. Da vil jeg si at det er flaks hvis de ikke har hatt en vannskade, sier Thomas Grime i Recover.

Når uhellet er ute, er det liten vits i å reparere varmtvannsberedere.

– Er berederen over ti år, er det sjelden vi reparerer den. Da er det bedre å bytte den ut. Kommer vi til en leilighet i et borettslag hvor én bereder har begynt å lekke, fører det ofte til en utskiftning av alle berederne i borettslaget, sier Grime.