Inntaket til en av de to omløpstunnelene. Foto: StatkraftUtgraving der kraftstasjonen skal ligge. Foto: StatkraftArbeidere klargjør utstyr. Foto: StatkraftStatkraft-campen i Cetin. Foto: StatkraftArbeid på inntakene for omløpstunnelene. Foto: StatkraftMassetransport langs elvebredden. Foto: StatkraftInntakene for omløpstunnelene. Foto: StatkraftArbeid ved utløpet av omløpstunnelene. Foto: Statkraft

Se Statkrafts gigantprosjekt i Tyrkia (Bildekarusell)

Den 140 meter høye Cetin-demningen i Tyrkia er Statkrafts største vannkraftprosjekt utenfor Norge og Sverige.

Asfaltkjernedemningen i Cetin-dalen sør-øst i Tyrkia skal stå klar i 2018, og skal ha en effekt på 423 MW.

Prosjektet har en prislapp på 610 millioner euro, eller i overkant av 5,4 milliarder norske kroner, og Veidekke leverer de omtrent 84.000 tonnene med asfalt som utgjør kjernen i dammen.

Totalt vil dammen bestå av omtrent 11 millioner kubikkmeter masse, opplyser Statkraft overfor Byggeindustrien.

Et konsortium av italienske Salini Impregilo og tyrkiske NTF er hovedentreprenør på prosjektet, og på det meste vil 1.500 arbeidere være i sving under bygging av dammen.

I disse dager bygges den 140 meter høye kjempedemningen kun 100 kilometer fra grensen til konfliktherjede Syria, skriver Dagens Næringsliv i en artikkel i sin papirutgave denne uken.

– I vår analyse har vi vært klare over faren for at konflikter kan blusse opp i det kurdiske området. Vi har brukt internasjonale eksperter på området, og konklusjonen er at risikoen er håndterbar, sier Statkrafts landssjef i Tyrkia, Olav Peter Hypher.

– Dette kraftverket skal gi strøm til 365.000 mennesker, forteller han.