Dammen er dobbeltkrum – den krummer både horisontalt og vertikalt. Ikke to kvadratmetere på hele dammen har lik vinkel og krumming. Foto: Kruse SmithFoto: Kruse SmithSiste forskalingselement heises bort. Foto: Kruse SmithSøyler for bro. Foto: Kruse SmithFoto: Kruse SmithFoto: Kruse SmithFoto: Kruse SmithFylling pågår. Foto: Kruse SmithFylling pågår. Foto: Kruse SmithProsjektleder Kai Tore Vatland. Fylling pågår. Foto: Kruse SmithFoto: Kruse Smith

Sarvsfossen dam fylles for første gang (se bildekarusell og video)

Til tross for store utfordringer med kaldt vær, komplisert konstruksjon og store mengdeendringer underveis, har anleggsarbeiderne i Kruse Smith klart det – den 50 meter høye Sarvsfossen dam i Bykle står klar til fastsatt tid og venter på vårflommen.

Prosjektleder Kai Tore Vatland i Kruse Smith. Foto: Kruse Smith

- Nå er vi både stolte og lettet. Flere har underveis sagt at vi ikke kommer til å klare det, og da er det godt å få motbevist dem, sier prosjektleder Kai Tore Vatland i Kruse Smith.

Bak ham står beviset – 20.000 kubikkmeter betong fordelt på 50 høydemeter og 150 breddemeter. Tykkelsen på dammen går fra hele 6,5 meter i bunnen til 2,5 meter på toppen. Dammen er ikke fundamentert til fjell med en eneste bolt. Det er egenvekten, formen og trykket mot fjellet som skal holde konstruksjonen på plass.

Dammen er dobbeltkrum – den krummer både horisontalt og vertikalt. Ikke to kvadratmetere på hele dammen har lik vinkel og krumming.

- Det har vært en veldig komplisert konstruksjon, noe som ikke fremgikk av tegningene i anbudsfasen. Forskalingsarbeidet har vært veldig utfordrende, men vi har fått det til, sier prosjektlederen.

Første fylling

Onsdag 9. april begynte den første fyllingen av dammen. Fristen ble satt for tre år siden, slik at man får produsert strøm med vannet fra vårflommen på fjellet. Tunellen ned mot kraftverket på Skarg er stengt, slik at vannet i magasinet bygger seg opp. Vanligvis fylles dammen opp ganske raskt, men siden dette er første fylling tar man det i et rolig tempo med testing underveis. Fra bunnen kan vannet stige nesten 30 meter før det renner over kanten – noe man selvfølgelig ikke ønsker når man driver kraftproduksjon.

- Denne datoen har vi jo sett mot i to år nå, og vi er veldig lettet over at vi har blitt ferdige til fristen. Det har krevd mye av mange i Kruse Smith å nå målet. Dermed er det nok mer lettelse enn stolthet akkurat nå, men stoltheten kommer nok mer etter hvert, sier prosjektledere Vatland.

Utfordringer

Når man bygger på fjellet er kulde noe man må regne med. Men vinteren i fjor var likevel tøffere enn ventet.

- Det var lange perioder med minus 25 grader. Da tror jeg ikke det ble støpt mange andre steder enn her hos oss, sier Vatland.

Kuldeproblemene ble løst ved iherdig fyring under telt. Snø kom det også nok av den vinteren.

- Vi hadde egne folk som gikk og måkte gangveier nede i juvet, slik at vi sikret at en allerede vanskelig adkomst fortsatt var mulig.

Det har også vært en del endringer underveis i prosjektet. På store poster som betong, forskaling og armering har mengdeøkningen i forhold til anbudet økt med mellom 30 og 40 prosent.

Egen HMS-koordinator

Når man bygger en 50 meter høy vegg rett opp fra et trangt juv, er det åpenbare HMS-utfordringer.

- Det er klart at HMS har vært ekstremt viktig for oss, og her har også byggherren Otra Kraft vært veldig på banen. Vi har brukt mye tid på sikker jobb-analyser og har blitt bedre og bedre underveis. Vi har til og med hatt en egen HMS-koordinator som har gått ute i prosjektet og vært litt vaktbikkje, og det har fungert veldig bra, forteller prosjektlederen.

Turistattraksjon

Når Otra Kraft er ferdige med testingen, starter produksjonen. Den totale utbyggingen skal gi 175 ekstra GWh. Det som gjenstår av arbeid før Kruse Smith er ferdige i Bykle for denne gang er å bygge en veibro på toppen av dammen, samt ferdigstilling av uteområdene utenfor kraftverket som bygges på Skarg. Begge deler skal stå ferdig tidlig på høsten.

Det er mildt sagt sjelden det bygges dammer i et slikt omfang her til lands, og allerede nå peker flere på at dammen som et turistmål både for forbipasserende på riksvei 9 mellom Kristiansand og Haukeli og ihuga dam-entusiaster.

- Disse anleggene ligger jo som regel langt inne på fjellet. Et så tilgjengelig damområde som dette finnes nesten ikke, sier Bykle-ordfører Jon-Rolf Næss til NRK.