Satser 15 millioner på husoppfinnelse

Per-Knut Mølstad (73) har pantsatt huset sitt for å utvikle det han mener er framtidens energibesparende hus. I alt satser han 15 millioner kroner.

Når huset er ferdig vil det kunne produsere overskuddsenergi, som kan selges, skriver gd.no.

Så mye tror den 73 år gamle gründeren på sitt produkt, at han har satset 15 millioner i produktutvikling. Blant annet pantsetter han huset sitt, overbevist om at dette må bli måten å bygge på i fremtiden. Mølstad er gründeren bak bedriften Mjøsplast og en av de kreative hjernene bak Moelven Iso3.

Nå bygger han et passivhus på 220 kvm hvor taket vil produsere nok strøm til at han om sommeren får overskudd nok til å selge strøm til Eidsiva og kjøpe igjen i kalde tider. Huset blir dessuten isolert med en ny type tak og veggelementer som han selv har utviklet.

- Går det som jeg tror, får jeg ikke en eneste strømregning i postkassa, sier Mølstad til gd.no.

Det store huset vil få et varmebehov på totalt 4000 kWh, og får en egen varmesentral, og en varmepumpe som utnytter energien i ventilasjonsluften. Noe som vil sørge for at det vil sirkulere godt i den seks meter høye stua.

På taket legger han solceller. Men, samtidig har han utviklet et lite kraftverk, slik at han kan selge strøm til Eidsiva i perioder hvor han ikke trenger den, og kjøpe den igjen i kalde perioder. Dette kraftverket har en kapasitet på 2000 W, og han blir i følge gd.no en gründer i Norge på dette feltet.

Med støtte fra Enova, regner med å ha et nullenergihus allerede fra første år etter at han flytter inn.

- Jeg regner med en byggekostnad på ca. 20 000 kr pr. kvm, men får i gjengjeld minimale driftsutgifter, sier Mølstad til gd.no

Byggeindustrien omtalte i nr 16 2011 Mølstads nyutviklede bygningselement og husprosjekt. Siden artikkelen ble publisert har bygningselementet endret navn fra P-element til A-element. Les saken her.