Byggeprosjektet Sommerrokvartalet ved Solli Plass i Oslo ble i slutten av februar rammet av et smitteutbrudd. Foto: Svanhild Blakstad

Samme entreprenør og byggherre på to alvorlige koronautbrudd i Oslo: - Vi har tøffe smitteverntiltak, men det er åpenbart at vi ikke kan eliminere smitten

Denne uken ble det påvist koronasmitte hos 33 arbeidere på Aspelin Ramm- og HENT-prosjektet Sommerrokvartalet i Oslo. Utbruddet kommer omtrent en måned etter at byggeprosjektet Pressens Hus, med samme byggherre og totalentreprenør, ble stengt i én dag etter et smitteutbrudd.

Torsdag denne uken startet totalentreprenør massetesting på rehabiliteringsprosjektet Sommerrokvartalet i Oslo etter at det ble påvist koronasmitte på prosjektet. I skrivende stund er det bekreftet smitte hos 33 arbeidere, men konserndirektør HMS og kommunikasjon i HENT, Endre Persen, sier til Byggeindustrien at dette tallet kan stige etter at testene er gjennomført.

Smittevernkontoret har foreløpig ikke anbefalt å stenge byggeplassen.

Krav til munnbind

Aspelin Ramm og Petter Stordalen-eide Strawberry Brothers eier bygget med 50 prosent hver. Det er nå bare litt over én måned siden HENT opplevde et sammenlignbart stort smitteutbrudd på en annen Oslo-byggeplass med Aspelin Ramm som byggherre. Markeds- og kommunikasjonssjef i Aspelin Ramm, Grete Sivertsen, viser til entreprenøren i spørsmål om smittevern på deres byggeplasser.

– HENT er ansvarlig for sikkerheten på byggeplassen, men jeg kan si at vi har hatt kontakt med smittevernkontoret, og smittevernreglene har vært fulgt opp på byggeplassene våre. På Sommerrokvartalet har vi siden desember hatt krav til maskebruk, og på Pressens Hus har det vært krav siden november. Vi har hatt en Securitas-vakt som har passet på at folk har hatt maske på seg. Vi har fulgt reglene på byggeplassen, og vi vil ikke spekulere i hvordan smitten har spredd seg, sier Sivertsen til Byggeindustrien.

Stoppet trafikk

Endre Persen i HENT understreker at de har satt inn strenge tiltak for å unngå koronasmitte på byggeplassene sine. Han kjenner ikke til noen mulige årsaker til at smitteutbruddene skal ha kommet på akkurat de to prosjektene som HENT utfører for Aspelin Ramm i Oslo.

– Smitteregimet på våre prosjekter etableres utfra myndighetenes krav og bransjeanbefalinger. Byggherrene er selvfølgelig også opptatt av problemstillingen, og blir involvert og informert om såvel tiltak som løpende utvikling, sier Persen.

– Jeg skjønner at det stilles denne typen spørsmål når noe slikt skjer, men HENT har hatt omtrent 80 forskjellige prosjekter under pandemien, og selv om det har vært mindre smittetilfeller på flere, har vi ikke hatt noen store utbrudd. Vi har hatt flere tilsynsrunder med Arbeidstilsynet, og de har ikke kommet med noen anmerkninger, heller honnør for tiltakene våre, fortsetter han.
​I byggenæringen er det i normale tider ikke uvanlig at både administrativt personell og fagarbeidere er innom flere lokasjoner. Persen opplyser dog om at HENT har innført regler som skal begrense mobiliteten til eget personell.

– I forbindelse med nedstengingen på Pressens Hus var vi også tydelig på at før situasjonen var avklart, var det uaktuelt at personell fra Pressens Hus dro til andre prosjekter. Vi oppdaget ett slikt tilfelle, og dette ble stoppet umiddelbart, sier han.

Nå jobber entreprenøren med å følge opp tilfellet på Sommerrokvartalet.

– Hvor smitten har oppstått, vet vi ikke. Men i påvente av konkret kunnskap, velger vi å vurdere tiltak som om smitten har oppstått på prosjektet. Vi har et stramt regime som følges opp ​via løpende og utvidet dialog og informasjon til samarbeidspartnere samt og ledelseskontroller, men hendelsene i Oslo har vist oss at vi ikke kan eliminere smittefaren. Mitt inntrykk er at folk er veldig flinke til å overholde reglene, varsle hvis de får symptomer, teste seg og holde seg hjemme, men det er helt åpenbart at dette er et særdeles smittsomt virus som det er vanskelig å få kontroll på, sier Persen.