GØY MED RØR: Helene Sondresen i Holtefjell VVS (t.v) har vært rørleggerlærling i 2,5 år, mens Ida Emilie Josefin Meldgaard i Comfort Lier Flis & Bad er helt fersk og har jobbet to måneder i faget. Begge er voksenlærlinger med annen utdanning fra før og stortrives som rørleggere. Foto: Marit Tøn

Samler toppledere og lanserer kampanje: Vil få flere kvinner til å bli rørleggere

I disse dager går rørbransjens kvinnenettverk Ingeborg ut og oppfordrer bedrifter til å lete etter jenter når de skal ansette lærlinger.

– Vårt mål er å inspirere både kvinner og menn i rør- og byggebransjen til å tørre å tenke nytt og til å si høyt at vi vil ha de beste hodene og hendene inn i næringen, sier Eli Heyerdahl Eide i Ingeborg-nettverket. Foto: Julia Marie Nagelstad

Gjennom filmer på sosiale medier og annonser ønsker Ingeborg-nettverket å sette søkelyset på at rørbransjen spesielt og byggenæringen generelt må bli mer bevisst på  å rekruttere jenter. I tillegg arrangerer nettverket en toppledersamling for sine strategiske partnere onsdag 15. mai i Oslo.

– Vi er ute etter å ufarliggjøre det å etterspørre jenter når man skal ansette lærling. Mange bedrifter har rett og slett aldri tenkt tanken på å ansette en jente som rørlegger, sier styreleder Eli Hermine Heyerdahl Eide i Ingeborg-nettverket.

Fagsjefen for energi og miljø i Rørentreprenørene tok i 2017 initiativet til å starte nettverket for kvinner i rørbransjen, som nå teller over 650 medlemmer.

– Dette gjør vi først og fremst for at det skal bli lettere for jenter å få jobb, men også for at jenter skal vite at de faktisk blir sett på som ettertraktet arbeidskraft i rørbransjen, sier Eide.

I kampanjen bruker Ingeborg-nettverket en typisk middels stor rørleggerbedrift med inntil 20 ansatte, som case. Jensen Varme & Sanitær i Drammen har for første gang siden de ble etablert for 90 år siden ansatt en kvinnelig lærling, noe som har vist seg å være et vellykket grep.

- Vi tenkte at det kanskje var på tide med en kvinnelig rørlegger, sier daglig leder og tredje generasjons eier Bjørn Jensen i Jensen Varme & Sanitær. Sammen med lærling Mia Ødegaard fronter han Ingeborg-nettverkets kampanje for økt rekruttering av kvinner. Foto: Storylab

Rørleggerlærling Mia Ødegaard i Jensen Varme & Sanitær.

– Vi opplever at det som først skulle handle om

rørbransjen nødvendigvis også handler om hele byggenæringen. Vi har innsett at vi aldri vil kunne oppnå en god kjønnsbalanse i vår egen bransje om ikke ting skjer med hele byggenæringen, sier Eide.

Nå opplever hun at ting sakte men sikkert er i ferd med å skje når det gjelder holdning til jenter og kvinner som fagarbeidere i byggenæringen.

– Vi opplever at rørbransjen har begynt å våkne – og at flere og flere skjønner at rekruttering av kvinner både er lønnsomt og nødvendig. Egentlig bedriver vi omsorgsarbeid for rørbransjen ved å løfte faget opp og frem ved å sette søkelys på at rørlegger er et yrke som også passer veldig godt for kvinner, sier hun.

Ingeborg-nettverket

– Bortimot enkjønnet bransje

Hun understreker at det ligger et stort rekrutteringspotensiale i at bedriftene tenker nytt og ser mot den kvinnelige delen av befolkningen.

– Bedre kjønnsbalanse og mangfold vil bidra til å modernisere bransjen og endre det ikke bare positive macho-imaget som har festet seg. Hvis vi ikke tar tak i dette og får det på agendaen, vil vi fortsette som før – som en bortimot enkjønnet bransje, mener hun.

Toppledersamling

Ingeborg-nettverket har knyttet til seg flere strategiske partnere innen VVS- og byggebransjen, og 15. mai arrangerer nettverket en toppledersamling på NHO-huset i Oslo hvor det skal legges en plan for det videre arbeidet når det gjelder rekruttering og bedre kjønnsbalanse.

– I første omgang bør det være realistisk å øke andelen kvinnelige lærlinger til fem prosent i alle bransjens opplæringskontor innen 2025. I dag ligger den på drøyt 3 prosent på landsgjennomsnittet, sier Heyerdahl Eide.

På samlingen innleder BNL-sjef Jon Sandnes og konserndirektør Eirik Gjelsvik i Backe Gruppen, Fotoware-sjef Anne Gretland og anleggsleder Elise Svang Jansen i AF Energi og Miljøteknikk.

Fra Ingeborg-nettverkets strategiske partnere deltar konserndirektør Knut Gaaserud og HR-direktør Anne Sødem i Caverion, direktør Thorbjørn Theie i VVS Norge, Comfort-direktør Kari Øgle Kjensberg, Varme og Bad-direktør Øystein Kjeldse, daglig leder Mads Meisingseth og prosjektsjef Tom Hauger i Flow Group, direktør Ola Lindh i AF Energi og Miljøteknikk, regiondirektør Lars Erik Myrvang og HR-direktør Bård Scheie i GK Norge, samt Rørentreprenøres direktør Marianne Røiseland.

– Arbeidet med kjønnsbalanse må støttes og være implementert i toppledelsen om man skal komme noen vei. Dette er noe hele næringen må stå sammen om, og det aller viktigste er at vi nå har fått bransjen til å snakke sammen om rekruttering og virkelig ta grep, avslutter Heyerdahl Eide.