Færre enn før drømmer om egen hytte. Her fra et hyttefelt på Tempelseter i Eggedal i Sigdal kommune. Foto: Halvard Alvik / NTB
Færre enn før drømmer om egen hytte. Her fra et hyttefelt på Tempelseter i Eggedal i Sigdal kommune. Foto: Halvard Alvik / NTB

Salgssvikt for hyttebyggerne

Salget av nye hytter har falt med 55 prosent på landsbasis siden i fjor, mens igangsettingen av nye hytter har falt med rundt 60 prosent.

Samtidig er omsetningen av brukte hytter så langt i år 20 prosent lavere enn i samme periode i fjor.

– Ordrebøkene tømmes fryktelig fort nå, sier senioranalytiker Bjørn-Erik Øye ved Prognosesenteret til Dagens Næringsliv.

Han sier at rundt fem prosent av husholdningene planlegger å kjøpe hytte. Under pandemien var denne andelen oppe i ni prosent.

I tillegg er renter og prisvekst viktige årsaker til fallet. Øye tror også usikkerhet rundt eiendoms- og formuesskatt, og kommunale avgifter i hyttestrøk spiller inn.

– Akkurat nå er utsiktene for hytteprodusentene veldig dårlige, sier han.

– Før pandemien ble det satt i gang bygging av omkring 5000 hytter i året, før det toppet ut på rundt 7500 i 2021. Nå ligger det an til 4500 i år, og vi har prognoser som sier det skal ned til 3000 til 3500 i 2023 og 2024.

– Så lavt kan jeg ikke huske det har vært – kanskje bare under finanskrisen, sier Øye.