Veien er heilt stengt ved Øygarden i Utladalen på grunn av ras. Foto: Styve Andersen/ Porten.no/ NTB
Veien er heilt stengt ved Øygarden i Utladalen på grunn av ras. Foto: Styve Andersen/ Porten.no/ NTB

Rødt farevarsel for flom i Vestland – Årdal setter krisestab

Det er rødt farevarsel for flom i store deler av Vestlandet. Siden torsdag kveld har det gått flere ras som følge av uværet.

Det har det siste døgnet gått flere ras i Vestland som følge av uværet som har herjet landsdelen.

– Vi regner med omfattende ødeleggelser på utsatte steder, sier Aart Verhagen i Varsom til NRK.

Varslingstjenesten Varsom har sendt ut rødt farevarsel for flom for midtre og indre deler av Vestland fylke. I tillegg er det varsel på oransje nivå om jord-, sørpe- og flomskredfare.

Rødt er det høyeste farenivået som sendes ut. Hos NVE betyr varselet at det er en «ekstrem situasjon som forekommer svært sjeldent, krever tett oppfølging og kan medføre store skader», skriver Bergensavisen.

– Da kan vi selvsagtvente konsekvenser. Mange vil oppleve at vannet renner vilt, sier fylkesberedskapssjef Håvard Stendsvand hos Statsforvalteren til Bergens Tidende.

– La bilen stå

Allerede torsdag ble flere mindre fylkesveier stengt som følge av rasfaren, og det ble meldt om overflatevann på flere veier i Vestland og flere ras.

Klokken 11.30 fredag var seks fylkesveier helt stengt på grunn av flom eller skred. Statens vegvesen ber folk i berørte områder om la bilen stå.

– Vi ber trafikantene om å være forsiktige med å ferdes på veiene. Dersom du ikke må, så la være, sier avdelingsdirektør Svenn Finden i Statens vegvesen.

Bergensbanen er også rammet av uværet, og jernbanesporet mellom Evanger og Voss er fortsatt stengt. Strekningen forventes åpnet ved 15-tiden.

Stenger skoler

Et av stedene der uværet ventes å bli ekstra voldsomt, er i Årdal. Kommunen opplever nå 50-årsflom og har stengt skoler og satt krisestab.

– Dette handler om sikkerhet, sier kommunedirektør Stig Stark-Johansen i Årdal til Bergens Tidende.

Han leder beredskapsgruppen i kommunen.

– Vi er en kommune med mye flom og rasproblematikk, og nå gikk det nylig et ras i Utladalen, så da bestemte vi dette, sier Stark-Johansen.

Han sier de er bekymret for at brua over elven Utla, ved området Tronteigen, kan ryke dersom strømmen i elven blir for sterk. Da kan skadene på natur og eiendom bli store.

Menes isolert

Av andre steder som har kjent naturkreftenes herjinger, er bygda Menes i Sogndal kommune. Torsdag kveld ble bygda isolert som følge av et stort jordskred over veien.

Fredag ettermiddag er det fortsatt ikke mulig å nå de 15 innbyggerne som bor der. Men ingen personer har blitt skadd.

I Haugsvær i Masfjord traff kampsteiner på størrelse med biler en garasje og et naust, og førte til at en familie ble evakuert. Ingen ble skadd.

Statsforvalteren i Vestland har invitert kommunene og nødetatene til et beredskapsmøte.

– Det er alvorlig, men samtidig er jeg ikke urolig. Vi vet at kommunene, nødetatene og infrastrukturetatene har god trening i å håndtere en slik situasjon, sier fylkesberedskapssjef Haavard Stensvand til statskanalen.