Leder Karen Kvalevåg i Revisorforeningen reagerer kraftig på Dagens Næringslivs avsløringer om kredittsvindel, hvor sju selskaper har brukt identiske regnskaper for å handle varer og tjenester på kreditt. Denne metoden har ført til svindel for minst 35 millioner kroner og en rekke anmeldelser.
Med ett unntak er alle anmeldelsene henlagt av politiet.
Kvalevåg mener disse sakene er del av en større trend der selskaper brukes til økonomisk kriminalitet.
– Vi ser at anmeldelser fra både privatpersoner og Skatteetaten i årevis er blitt henlagt uten etterforskning. Selv om dette er en varslet storm, har det eksplodert i både antall saker, beløp og størrelsen på sakene. Svakhetene i systemet utnyttes av kriminelle, sier hun til avisen.
Stormen Kvalevåg refererer til, gjenspeiles også i politiets statistikk. I 2023 ble det anmeldt 26.000 bedragerier – en økning på 13 prosent fra 2022.
«Både politiet og bankene registrerer en voldsom økning i antall bedragerier. Omfanget er nå så stort at det grenser til å være et samfunnsproblem», heter det i politiets trusselvurdering for 2024.
– Hele næringen vår har lenge sett en bekymringsfull utvikling. Kontrollen er redusert, og verken Økokrim eller politidistriktene er styrket, sier Kvalevåg.
– Jeg deler bekymringene over at mange saker om økonomisk kriminalitet henlegges. Regjeringen vil derfor styrke politiets bruk av informasjon fra Enheten for finansiell etterretning i Økokrim, opplyser statssekretær Even Eriksen (Ap) i Justisdepartementet til avisen.