Det er stadig flere som kjøper kunstige juletrær. Her er et plasttre (foran) i selskap med ekte trær.

Rekord for kunstige juletrær

Større likhet med originalen gjør at stadig flere skaffer seg juletre i plast.

Hos Biltema og Plantasjen har salget av plasttrær økt markant i år.

Biltema runder 10 000 plasttrær i år, en økning på over 60 prosent fra i fjor.

– Det løsner for plasttrærne, de godtas som juletre av stadig flere. Det skyldes i stor grad at det er kommet flere modeller som ser ut som ekte vare, sier daglig leder Tommy Fredriksen i Biltema Norge AS.

Toppmodellen til Biltema koster nærmere 700 kroner.

– Nordmenn er helt klart villige til å betale mer for å få kvalitet i plast. Det er viktig at treet har riktig grønnfarge, utforming og tetthet. Vår toppmodell har vært en knallsuksess i år. Varehusene våre går sannsynligvis tomme før jul, sier Fredriksen.

Yngre

Plantasjen har doblet salget på fem år og ligger i år an til 20 000 solgte, mot 15 000 i fjor.

– Før var det nok en overvekt av eldre som kjøpte plasttrær, folk som kanskje ikke var spreke nok til å organisere innkjøp av tre. Og som ville slippe vanning og støvsuging av barnåler gjennom jula. Nå er kunstig juletre også blitt mer akseptert blant yngre, sier gartner Hilde Poppe hos Plantasjen.

Selv vil hun helst ha ekte tre.

Plantasjen selger nærmere 100 000 vanlige juletrær i desember, et tall som har holdt seg stabilt lenge.

Hagekjeden har plasttrær til både 2000 og 2500 kroner. Men den som virkelig vil trå til, får tak i enda mer eksklusive trær. For eksempel har Hageland fått oppmerksomhet for sin modell til nesten 15 000 kroner.

Har flere

Enkelte typer kommer med grantrelukt, andre med påmonterte LED-lys.

De kunstige juletrærne fås i alle størrelser. Det minste til Biltema er 60 centimeter høyt og passer godt på en liten hybel eller på et bord.

– De kunstige trærne kjøpes ikke helt og holdent på bekostning av ekte trær. Det er en trend at folk har flere trær, og da passer et plasttre veldig godt på barnerom eller på hytta, sier Tommy Fredriksen i Biltema.

Ekte gran og furu i hus kan bli yngleplass for allergener fra muggsopp og gammel pollen. Kunstige juletrær har derfor blitt trukket fram som et godt alternativ for de 10-20 prosentene av befolkningen som sliter med allergiplager. Mange skoler, restauranter, kantiner og kafeer velger plasttre for at allergikere ikke skal plages.

Dersom et ekte tre spyles forsiktig med vann før det tas i hus, kan en allergiker tåle det mye bedre. Allergikeren bør da holde avstand mens treet står til tørk i garasjen eller kjelleren.

Det svenske bladet Hem & Hyra testet nylig åtte juletrær, her er resultatet: http://www.hemhyra.se/tester/test-av-atta-plastjulgranar