Foran maskinen ser vi daglig leder Kjell Arild Grønås, Halvor Kaldråstøyl, leder for produksjonsavdelingen, Tor Olav Kyrkjebø, leder for teknisk avdeling, montør Ole Jørgen Søvde, ingeniør/designer John Oddvar Jermansen og montør/borefaglig ansvarlig Øystein Nystog.

Qmatec lanserer borerigg montert på 38-tonns Hitachi-graver

4530XLR er navnet på Qmatacs største produkt hittil. Selskapet har nå utviklet en 52-tonns gravemaskinbasert rigg for håndtering av tolv meter borerør.

Qmatec Drilling har fabrikk i Vinje i Telemark og produserer borerigger som brukes verden over til boring for fundamentering, vanntilførsel og energiutvinning. Selskapet kan nå presentere sitt største produkt noensinne.

Nysatsingen 4530XLR er en gravemaskinbasert rigg for håndtering av 12 meter borerør. Boremasten er en videreutvikling av teleskopmasten som i dag benyttes på Qmatecs 1130TST rigger. Rotasjonsenheten som benyttes er Qmatec sin helt nyutviklede 45000Nm enhet med tre gir. Hele maskinen opereres fra fjernkontroll, og er utstyrt med elektronisk sikkerhetsbur for å beskytte operatøren under boring, opplyser Qmatec i en pressemelding.

Qmatec har valgt å designe en maskin med kapasitet inntil Ø610 rør. Boresystemet er designet for å samspille med en Hitachi ZX350-7 beltegraver. Samlet totalvekt maskin og borerigg er 52 tonn (opprinnelig vekt på Hitachi bæremaskin er 38 tonn).

Dette er den første av flere gravemaskiner som den norske Hitachi-importøren Nasta AS skal levere til Qmatec Drilling.

– Samarbeidet med Nasta har bidratt til at denne integrasjonen har gått nærmest sømløst, og prosessen har fungert svært godt. Vi visste at Hitachi er et kvalitetsprodukt, kjent for god driftssikkerhet. Når Nasta også har egen avdeling for skreddersøm med førsteklasses teknikere, så var dette vårt klare førstevalg til samarbeidspartner, kommenterer daglig leder Kjell Arild Grønås i Qmatec Drilling.

– Fordelen med å bruke gravemaskin som basemaskin er først og fremst rekkevidde. Dessuten har man rotasjonsmuligheten, som gjør for eksempel mating av rør mye enklere. Fordelen med å kunne håndtere tolv meter rør gir økt effektivitet og lavere kostnader. Etterspørselen har frem til nå vært størst i Sverige, men vi har det siste året merket oss en betydelig interesse for dette i Norge også, fortsetter Grønås.

Den første maskinen leveres i disse dager til Foundation Drilling Sweden AB, som ifølge Qmatec også har vært en viktig partner under utviklingen av maskinen. Den svenske bedriften opererer i dag med flere gravemaskinbaserte rigger, men ingen med kapasitetene til 4530XLR. Qmatec har også solgt en tilsvarende modell til Entreprenørservice AS for levering denne våren. Det Skanska-eide selskapet har stor erfaring fra fundamenteringsboring og rigger fra Qmatec, skriver selskapet i meldingen.