Foto: Arve Brekkhus

Podkast: – Usikkerhet og uro er fortsatt stikkord

Hvordan har 2022 vært og hvordan blir tiden fremover? I årets aller siste episode av podkasten Byggeplassen forteller redaktører og journalister i Byggeindustrien om noen av sakene som har preget næringen i året som har gått.

24. februar i år startet Russlands invasjon av Ukraina. Krigen har fått store konsekvenser for millioner av mennesker, og har endret det sikkerhetspolitiske bildet i verden over natten. Russernes krigføring har også fått konsekvenser for byggenæringen.

– Den har påvirket byggenæringen i stor grad, sier sjefsredaktør Arve Brekkhus i podkasten.

Han peker på store endringer i leveransekjedene, prisøkninger og strømpriser som gikk rett til værs som noen av følgene Russlands invasjon.

– Alt er blitt dyrere. Byggevarer er blitt dyrere. Tjenester er blitt dyrere. Det er blitt vanskeligere å få tak i folk, så dette har preget markedet på mange ulike måter, sier Brekkhus.

Han mener likevel bransjen har klart å omstille seg godt gjennom flere år med både pandemi og andre kriser.

– Så langt ligger det an til å bli et godt år for bransjen, men vi begynner å se virkningene nå på slutten av året. Det er noen levansebedrifter som er begynt å permittere. De fleste har ok ordrereserver frem til påske og sommeren, og så er det mer usikkert hva som skjer etterpå, sier Brekkhus og oppsummerer:

– Usikkerhet og uro er fortsatt stikkord.

I podkasten gir også Byggeindustrien-journalist Sindre Sverdrup Strand et innblikk i små og store nyheter som har preget den internasjonale byggenæringen i 2022.

Han forteller om 3D-printing av hus i tre, verdens høyeste hus bygget av hamp, en nyutviklet biosement basert på industrislam og dyreurin og verdens lengste hengebru med et spenn på 2.023 meter.

Vi får også være med til Island og høre hvordan vulkaner, lava, kokende vann og mer abstrakte utfordringer som skjulte folk og alver kan påvirke veiprosjekter på Sagaøya.

Vi får også høre journalist Svanhild Blakstad fortelle om en av de store artikkeseriene vi har hatt i Byggeindustrien i 2022 som handlet om mangfold i bransjen, mens journalist Stefan Offergaard forteller om en egen beredskapsenhet i Statens vegvesen som rykker ut hendelser som brukollapsen på Tretten oppstår.