Idun Baltzersen er med i konkurransen om å utsmykke Vækerø T-banestasjon. Foto:  Agnete Brun, Talent Norge
Idun Baltzersen er med i konkurransen om å utsmykke Vækerø T-banestasjon. Foto: Agnete Brun, Talent Norge

Over 500 ville lage kunst på Fornebubanen - nå er 18 finalister klare

Over 500 kunstnere meldte sin interesse for å utforme kunsten på Fornebubanens stasjoner. Nå er 18 finalister klare.

Fornebubanen inviterte i fjor, i samarbeid med kulturetatene i Oslo kommune og Viken fylkeskommune (nå Akershus), kunstnere til å delta i en åpen prekvalifisering om å utforme kunsten på Fornebubanens seks stasjoner.

512 kunstnere meldte sin interesse, ifølge en pressemelding. Nå har juryen valgt ut 18 kunstnere, tre per stasjon, som inviteres til en lukket konkurranse om å utforme kunstbidrag.

I mai vil juryen velge ut ett vinnerbidrag per stasjon, og deretter inngå et samarbeid med kunstnerne for å produsere og montere kunsten på henholdsvis Skøyen, Vækerø, Lysaker, Fornebuporten, Flytårnet og Fornebu T-banestasjoner.

– Omfattende jobb

Juryen har lagt vekt på å slippe til nye kunstnere, samt gjennomføringsevne, variasjon i kunstneriske uttrykk, medium, kjønn og alder.

Konkurransen har vært utlyst i Norden, og det er derfor også i hovedsak norske og nordeuropeiske kunstnere som har søkt.

- Vi er overveldet over den gode responsen fra et bredt utvalg kunstnere som vil utsmykke Fornebubanens stasjoner. Juryen har gjort en omfattende jobb med utvelgelse av bidragsytere som passer i offentlige rom, og vi har utmerkede kandidater som helt sikkert vil løfte opplevelsen av våre seks stasjoner, sier Irene Måsøval, direktør i Fornebubanen, i pressemeldingen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kunstnerduoen Lantto og Nygård er med i konkurransen om å utsmykke Fornebu stasjon. Foto: Børge Larsen
Kunstnerduoen Lantto og Nygård er med i konkurransen om å utsmykke Fornebu stasjon. Foto: Børge Larsen

Her er finalistene:

  • Følgende inviteres til lukket konkurranse på Skøyen stasjon: Randi Nygård, Andreas Siqueland, Sara Eliassen
  • Følgende inviteres til lukket konkurranse på Vækerø stasjon: Idun Baltzersen, Yngve Holen, Anna M. Sigmond Gudmundsdottir
  • Følgende inviteres til lukket konkurranse på Lysaker stasjon: Marthe K. Kampen & Johannes B. Hansen, Daniel Dewar & Gregory Gicquel, Signe Solberg
  • Følgende inviteres til lukket konkurranse på Fornebuporten stasjon: Cecilia Jonsson, Lutz Rainer Muller og Stian Ådlandsvik, Anders Holen
  • Følgende inviteres til lukket konkurranse på Flytårnet stasjon: Synnøve Sizou G. Wetten, Ingrid Eggen og A Kassen
  • Følgende inviteres til lukket konkurranse på Fornebu stasjon: Lillian Tørlen og Ann Kristin Einarsen, Kaia Hugin, Markus Lantto og Per Kristian Nygård

Avsatt 22 millioner

Kunst på Fornebubanen gjennomføres av et overordnet kunstutvalg som har ansvar for gjennomføring av hele prosessen. 

Det er i tillegg etablert en jury per stasjon der det overordnede kunstutvalget også deltar, samt arkitekt og prosjektleder fra Fornebubanen.

Det er avsatt 22 millioner kroner til kunst på Fornebubanen totalt, inkludert fem prosent kunstavgift, kommunikasjon og formidling. Kunsten skal være ferdig installert før idriftsettelse av Fornebubanen.