Foto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond Joelson

Oslos nye signalbygg klart for åpning

Det nye hovedbiblioteket i Oslo blir norgeshistoriens dyreste. Men det blir også et av verdens flotteste, skal vi tro biblioteksjefen.

Rundt 2,5 milliarder kroner har det kostet å bygge hovedstadens nye storstue, Deichman-biblioteket i Bjørvika.

– Jeg tror alltid det er riktig å bruke penger på bibliotek, kunnskap og kultur. Byer som velger å gjøre det, viser at vi rett og slett får en befolkning som blir mer robust, som får tilgang til kunnskap og kanskje tar klokere valg i livet sitt og for byen sin, sier biblioteksjef Knut Skansen til NTB.

Torsdag viste han pressen rundt i det nye biblioteket, som åpner for publikum om en uke.

– Folk kan vente seg et av verdens flotteste bibliotek, bygd for framtiden. Det handler ikke bare om å låne bøker, men om å ha en stor møteplass i Oslo sentrum som er helt terskelfri, der hele Oslo er velkommen, sier Skansen.

Podkaststudio og verksted

Bygget har seks etasjer, 135.000 kvadratmeter, 450.000 bøker og kan huse tre tusen besøkende på én gang (ett tusen under koronatiden).

– Jeg tror folk kommer til å bruke bygget på veldig mange forskjellige måter. Vi har tusen sitteplasser, verksteder, ulike steder man kan jobbe. Og folk kan bare slappe av og nyte utsikten, hvis de vil.

Biblioteket tilbyr blant annet podkast-studioer, 3D-printere, instrumenter, syutstyr og shuffleboard.

Målet er to millioner besøkende i året. Bygget ligger midt i turistløypa i hovedstaden som snart også utvides med det nye Munch-museet. Og turistene er hjertelig velkomne.

– Siden Oslo er hovedstad, er det ikke til å unngå at dette også blir et bibliotek som alle i Norge kommer til å oppsøke og få et forhold til, når de er i byen. Og det gjelder også folk som kommer utenfra, sier biblioteksjefen.

– Åpent

Det er Lundhagem arkitekter og Atelier Oslo som har tegnet bygget.

– Vi har prøvd å lage en åpen og spennende storstue for befolkningen. Vi håper at det blir et sted som overrasker deg. Du kommer kanskje for å hente en bok, men underveis blir du kanskje inspirert til å gå på en debatt eller gå inn på et verksted og lage noe. Det blir et åpent landskap hvor det skjer mange ting, sier arkitekt Marius Mowe i Atelier Oslo til NTB.

Bygget har tre hovedinnganger, diagonale lyssjakter og synslinjer som binder etasjene sammen.

Interiørarkitekt Silje Brænde fra Scenario forteller at fem ulike møbelsnekkere har vært involvert i arbeidet med å innrede biblioteket. Mye er spesiallaget til bygningen, og det har vært viktig med solid kvalitet.

– De skal ha opp mot to millioner besøkende i året. Fra et miljøperspektiv er det viktig at det er robust, at det er ordentlige overflater og at det er detaljering som gjør at du kan ta fra hverandre deler og sette sammen og skifte ut ting ved behov, sier hun.

Utleie

Underveis har det vært diskusjoner om kostnadene. Blant annet gjorde grunnforholdene at prosjektet ble dyrere enn forventet, noe som bidro til at kommunen bestemte at deler av bygget skal leies ut kommersielt.

– Vi leier ut cirka 1.000 kvadratmeter til restaurant og kafévirksomhet, og vi har leid ut cirka 300 kvadratmeter i første etasje, samt noen kontorer i 5. etasje, sier biblioteksjef Skansen.

I tillegg skal en del kurs- og konferanselokaler leies ut på tidspunkter de ikke brukes til bibliotekformål.

Biblioteksjefen tror bare det er positivt.

– Vi har for eksempel en flott kafé og restaurant i første etasje som jeg tror kommer til å bli veldig populær og en naturlig del av biblioteket.