Foto: Trond Joelson

Oslo Børs nærmest i null hittil i år

Med tirsdagens børsfall var så godt som hele oppgangen fra tidligere i år forduftet.

Hadde ikke markedet hentet seg inn på slutten av dagen og begrenset nedgangen til 0,4 prosent, ville børsen vært tilbake til samme nivå som ved årsskiftet, skriver Dagens Næringsliv. Børsveksten som i høst så ut til å bli rundt 15 prosent, er spist opp.

En av tidenes lengste oppturer går mot slutten i USA, der det stort sett har gått oppover siden finanskrisen i 2008. Når en økonomisk opptur går mot slutten, pleier det å bli noen kraftige fall i aksjemarkedet, forklarer sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets.

– En kraftig nedtur på Oslo Børs er et fall på 40 til 60 prosent. Mellom disse nedturene har vi mange korreksjoner, som kan være fall på opp til 20 prosent, sier Andreassen. Han blir ikke overrasket hvis børsfallet fortsetter.

– Men jeg ville trodd at det store børsfallet skulle komme noe senere

Hittil er børsfallet i Oslo på 13 prosent, omtrent like mye som de ledende indeksen i USA. Dermed er det foreløpig bare snakk om en korreksjon.

– Vi begynner å nærme oss et større fall, og småselskapene i USA er der nå, men ikke resten av markedet, sier sjeføkonomen.