Orkan og storm på vei til Vestlandet

Det er ventet kraftig vind på Vestlandet de nærmeste dagene. Samme landsdel hadde trøbbel med stengte fjelloverganger i helgen.

– Det vil komme storm eller sterk kuling langs Nord-Vestlandet, sier vakthavende meteorolog Terje Alsvik Walløe til VG.

Det skyldes lavtrykk i Atlanteren, og vindkastene vil antakeligvis merkes i fjellet. Stad er blant stedene som trolig vil bli hardest rammet. Tirsdag kveld kan det bli orkan.

– Der vil det nok bli orkan ytterst mot kysten, da det er et utsatt sted. Rundt der går det en del båter, og for eksempel Hurtigruten vil nok ikke passere når vinden er på sitt sterkeste, da det blir veldig ubehagelig, sier Walløe.

Mandag kveld er riksvei 13 over Vikafjellet stengt på grunn av uvær. Flere fjelloverganger var stengt også i helgen.

– På fjellovergangene venter vi ganske dårlige forhold i morgen kveld. Det blir greit på dagen, men det kommer til å blåse, snø og sludde utover kvelden, og det fortsetter onsdag. Det kan skape problemer på høyfjellet. Vestlandet kan få vanskelige kjøreforhold på onsdagen, sier Walløe.

Østafjells vil det være mer opphold og mindre vind, men det kan i enkelte områder bli kuling onsdag. Det er da snakk om Sørlandet, området rundt Oslofjorden, Østfold og Vestfold, opplyser meteorologen.

NVE har også utstedt farevarsel om snøskred flere steder i landet de neste dagene. Spesielt gjelder dette i Nord-Norge, der er det er utstedt oransje farevarsel for Svartisen og gult i Troms, deler av Finnmark, i Ofoten og Lofoten.

Oransje farenivå er det også i Hardanger, Indre Fjordane, Jotunheimen og Heiane.