Operaen blir et nasjonalt symbol

- Det er en stor og viktig markering internasjonalt og for oss som kulturnasjon, sa kong Harald da han åpnet Den Norske Opera & Ballett lørdag.

 

Rundt 1.300 hadde billetten til gallaforestillingen i Bjørvika.

- Jeg er ikke sånn operaelsker, men det er ikke så ofte de åpner operaer i Norge, sier Trond Johannesen.
Han og kona fra Bergen var heldige og var blant de 200 «vanlige»gjestene som fikk billett til gallaåpningen.

- Lysekrona på åtte og et halvt tonn gleder jeg meg til å se, sier kona Agnete Fasmer, som måtte få hastesydd ny kjole fordi kofferten ikke kom med flyet til Oslo.

Væpnet politi dannet en jernring rundt operaen og en stund hang et politihelikopter i lufta. Publikum måtte finne seg i å bli sjekket som på en flyplass og pressefolkenes utstyr ble undersøkt av spesialtrente hunder.

- En stor dag
På rød løper omkranset av barn kledd i lyseblå og rosa ballettdrakter, gjorde statsminister Jens Stoltenberg (Ap) entré sammen med den tyske forbundskansleren Angela Merkel.
- Dette er en fantastisk dag og jeg er veldig stolt av Operaen, sa Stoltenberg.
Hakk i hæl fulgte kongeparet, Danmarks dronning Margrethe og flere prominente gjester fra inn- og utland.

Harald åpnet
- Innerst i Oslofjorden reiser operahuset seg som et nytt og monumentalt minnesmerke. Det er arkitektonisk vakkert, både innvendig og utvendig, sa kong Harald under sin åpningstale av det nye operabygget i Bjørvika.
Kongesangen, «Venit Rex» av Arne Nordheim, innledet åpningen, etterfulgt av barnekor og orkester.

- Dette bygget skal i mange generasjoner framover fylles med musikk, dans og sang. Det er en stor glede for meg å erklære Norges nye operahus for åpnet, sa kongen.

Nasjonalsymbol
Kulturminister Trond Giske (Ap) mener Operaen blir et nytt nasjonalsymbol på linje med Holmenkollen og Nidarosdomen og bryggen i Bergen.
- Vi drømte om en Sydney-opera, og det har vi jammen fått, sier Giske til NTB.
Operasjef Bjørn Simensen mener Operahuset vil forandre vårt eget og andres syn på Norge.
- Vi er alle fylt av takknemlighet, ansvar og jubel. Jubel over et hus som gjør alle målløse, sa Simensen fra hovedscenen.

- På tide
Foajeen var fylt til randen av gallakledde gjester. Inn som en diva kom Wenche Foss arm i arm med sønnen, Oslo-ordfører Fabian Stang (H).
- Det var jo på tide at vi fikk operaen. Dette er stort og jeg hadde ikke trodd jeg skulle få oppleve dette, sier Foss.

Hun la til at ordføreren også var fornøyd.
I køen av gjester sto også Tor Milde, kjent som Idol-dommer.
- Jeg er spent på Ole Ivars og DDE. Vi heier litt på dem, sa han med et smil.

Lettet operasjef
- Livet er veldig bra nå, sier prosjektleder Tarald Lundevall i Snøhetta, som tegnet bygget marmor, stål, betong, glass og tre.
Musserende vin ble satt fram på langbord dekket med hvite duker.
Ute ble det mørkt, men opp av bakken steg flomlysene, og lyssatte Norges nye praktbygg. I sjøen utenfor lå Seilskipet Statsraad Lehmkuhl og skapte en nesten magisk stemning.

Folkefest
Dagen åpnet med massive sikkerhetstiltak og ble avsluttet som folkefest.
Væpnet politi dannet nemlig en jernring rundt operaen før åpningen og en stund hang et politihelikopter i lufta. Publikum måtte finne seg i å bli sjekket som på en flyplass og pressefolkenes utstyr ble undersøkt av spesialtrente hunder.
Festkvelden ble avsluttet med et fargesprakende fyrverkeri over indre Oslofjord. De mange skuelystne hadde tatt turen til Bjørvika for å oppleve det, ble neppe skuffet.