Opera og fengsel blir TV-stjerner

Hva har Operaen i Oslo til felles med Halden fengsel? De vekker begge internasjonal oppsikt og ble begge bygd av Statsbygg. Nå blir de TV-stjerner på NRK og Netflix.

En av rollefigurene i TV-serien «Lilyhammer» soner i Halden fengsel mens en annen får et brutalt møte med et fengsel i Rio de Janeiro. Skildringene av kontrastfylte fengselsliv sendes snart på strømmetjenesten Netflix, som har 50 millioner abonnenter over hele verden.

Humant fengsel

Finske YLE hadde nylig premiere på serien «The Norden», der en tidligere direktør for fengselet Attica blant annet besøker Halden. Han blir overrasket over den høye standarden bak murene i det som Time Magazine har omtalt som verdens mest humane fengsel.

Halden fengsel og Operaen i Oslo er med i filmen «Kulturens katedraler», som portretterer seks ikoniske bygninger i verden.

Se filmklipp fra Halden fengsel

Se filmklipp fra Operaen

Bygg med mening

- Statsbygg vil være best på bygg med mening. Jeg stolt av at våre bygg får internasjonal oppmerksomhet, sier Harald Nikolaisen, administrerende direktør i Statsbygg.

«Kulturens Katedraler» vises i seks episoder med sendestart på NRK2 søndag 23. november. Bygget som huser Berlinfilharmonikerne, Nasjonalbiblioteket i St. Petersburg, Salk Institute i California Pompidou-senteret i Paris er de andre praktbyggene som blir viet oppmerksomhet.

Robert Redford

- For hundre år siden uttrykte fengselsbyggene makt. Halden fengsel gjør det motsatte. Det sier regissør Michael Madsen, som i serien beskriver hva dette sier om samfunnet i dag.

I serien bidrar berømte filmskapere som Wim Wenders og Robert Redford sammen med vår egen prisbelønte regissør Margareth Olin. Hun har laget portrettet av Operaen i Oslo.

- Dette er ikke bare et sted mennesker kommer for å oppleve kunst eller utsikten over fjorden. Bygget er i seg selv et kunstverk, sier Olin.

Rollemodell

Som statens byggherre gjennomfører Statsbygg til enhver tid rundt 160 byggeprosjekt. Statsbygg har som mål å være en rollemodell for bygge- og anleggsnæringen når det gjelder arkitektonisk kvalitet.

- Mange nye praktbygg som også vil bli lagt merke til kommer de neste årene, som blant annet det nye nasjonalmuseet på Vestbanen i Oslo, sier Statsbygg-sjefen.