Diversitas omvendt mentorprogram. Bak f.v.: Lars Erik Lund (Veidekke), Terje Wilhelmsen (Baneservice), Muhammed Ahmed Sultan, Dan Robert Granerud (Veidekke), Mårten Skällenäs (Backe), Maad Al--Mogahed og Peter Sandrup (Betonmast). I midten f.v.: Benhur Tekie, Suzana Ismail, Sharkiya Taher, Hussna Satar Janjua og Kjersti Kanne (Baneservice). Foran f.v. Jaleela Ibrahim, Ekta Lakhanpal og Hani Alsosi. Foto: Sarah HolteMentor Ahmed Sultan og mentee Dan Robert Granerud (Prosjektdirektør i Veidekke). Foto: Sarah HolteMentor Sharkiya Taher, i bakgrunnen Mentee Amund Tøftum (Konsernsjef i AF gruppen). Foto: Sarah HolteMentor Hussna Satar Janjua og mentee Kjersti Kanne (administrerende direktør i Baneservice) presenterer sine erfaringer fra mangfoldsprogrammet. Foto: Sarah HolteStyremedlem i Diversitas, Ann-Christin Gussiås hilser på mentorer og programdeltagere Jaleela Ibrahim og Ekta Lakhanpal. Foto: Sarah Holte

Omvendt mentorprogram har gitt økt mangfoldskompetanse i toppen

Diversitas, bygg- og anleggsbransjens nettverk for mangfold og økt kjønnsbalanse, hadde nylig avslutning av sitt omvendte mentorprogram, og erfaringene er gode. Nå vurderer de om og hvordan de skal ta dette arbeidet videre.

Tidligere i år lanserte Diversitas et omvendt mentorprogram der studenter tar lederrollen overfor næringens toppledere og loser dem gjennom et program i mangfold og inkludering. Programmet har pågått i seks måneder, og denne uken var det avslutning på Sentralen i Oslo, med Hoda Ali og Athiraga Arumuagam i Catalysts som programledere. Det skriver Diversitas i en pressemelding.

Resultatene fra arbeidet har blitt målt, og er tydelig positive:

Topplederne ble bedt om å vurdere sin mangfoldskompetanse både før og etter programmet, og før oppstart svarte bare 20 prosent at de følte de hadde nødvendig kunnskap og bevissthet for å skape et mangfoldig og inkluderende miljø. Etter programmet hadde dette tallet økt til 87,5 prosent.

Begge parter har lært mye

– Dette er veldig gode resultater, og viser at metoden og møter mellom mennesker fungerer i mangfoldsarbeidet, sier styremedlem i Diversitas og HR-direktør i Baneservice AS, Ann-Christin Gussiås i meldingen.

På avslutningssamlingen presenterte parene sine erfaringer fra programmet, og begge parter fortalte at de har lært mye om mangfold, men ikke minst om sin egen rolle. Flere trakk frem at det ikke er nok å lese seg opp om mangfold, men at å snakke med folk og å være nysgjerrig også er viktig.

Norsk navn solgte bedre

Utfordringen mange med flerkulturell bakgrunn møter i jobbsøknadsprosesser var noe av det som ble tatt opp på samlingen, og ett av eksemplene var mentoren som jobbet som telefonselger ved siden av studiene. Han opplevde at han nesten ikke solgte noen ting da han presenterte seg ved sitt egentlige navn, Ahmed, men da han presenterte seg med et mer tradisjonelt norsk navn solgte han så godt at han ble Månedens selger. Dette gjorde inntrykk.

– Det er for lett når man skal velge ut tre søkere til intervju i en bunke på kanskje 17 kvalifiserte søkere å velge Gro og eller Arne, og på grunn av det går en svært kompetent og dyktig gutt som heter Ahmed ut av søknadsbunken på grunn av navnet sitt. Dette må vi endre på, sier Dan Robert Granerud, prosjektdirektør i Veidekke, i pressemeldingen.

Ahmed Sultan har vært Graneruds mentor, og sier at prosessen har vært veldig lærerikt begge veier.

– Det har vært veldig fint å være mentoren til Dan, og å kunne bidra med å utvide perspektivene hans med min historie og fortelle om utfordringene jeg er oppvokst med. Vi har delt historier begge veier og blitt veldig godt kjent, sier han.

Veien videre

Styremedlem i Diversitas, Ann-Christin Gussiås, sier at hun har stor tro på at dette bidrar til å gjøre bygg- og anleggsbransjen mer inkluderende. Styret i Diversitas skal nå vurdere om og hvordan de skal ta dette arbeidet videre. Det er daglig leder i Catalysts, Lisa Cooper, glad for. Diversitas tok initiativet til programmet «Omvendt mentoring» i bygg- og anleggsbransjen, og har fått hjelp av Catalyst, som er en ledende aktør innen arbeidet med mangfold, inkludering og mentoring. Catalyst ble startet opp som en pilot i 2011.

– Vi er stolte av hva vi har fått til med dette programmet og ikke minst det engasjementet både mentorer og mentees har vist. Vi ser tydelig på resultatene at dette fremmer inkludering ved å bygge relasjoner mellom individer som er forskjellige i alder, etnisitet, kultur og kjønn. Vi har stor tro på at dette bidrar positivt til endring i virksomhetene og i bransjen, sier Lisa Cooper i pressemeldingen.

Topplederne som har deltatt i programmet er Amund Tøftum (konsernsjef i AF gruppen), Terje Wilhelmsen (divisjonsdirektør i Baneservice), Mårten Skällenäs (viseadministrerende direktør i Backe), Matias Line (prosjektsjef i Mesta), Kjersti Kanne (administrerende direktør i Baneservice), Dan Robert Granerud (prosjektdirektør i Veidekke), Lars Erik Lund (konserndirektør for strategi og bærekraft i Veidekke), Ole Christian Skredsvik, (banesjef T-bane i Sporveien), Peter Sandrup (konsernsjef i Betonmast) og Marianne Gjertsen Ebbesen (konserndirektør byutvikling trehus, OBOS). Disse har blitt matchet sammen med hver sin student-mentor, ved et relevant studium.