<p>Fjorten beboere ved Lillehammer Helsehus måtte flyttes natt til tirsdag da en bekk som normalt går i rør i området, fant et nytt løp (foto: Jørn Hindklev).</p>Slik så det ut på Røyslimoen i Lillehammer. (Foto: Statens vegvesen)Kraftig regnvær gjør at bekker og elver går over sine bredder på Lillehammer natt til tirsdag, noen som preget morgentimene tirsdag. Her er det bekken Skurva som bidrar til at Nordseterveien er blitt et vassdrag. Foto: Geir Olsen / NTB scanpixKraftig regnvær gjør at bekker og elver går over sine bredder på Lillehammer natt til tirsdag, noen som preget morgentimene tirsdag. Her er det bekken Skurva som bidrar til at Nordseterveien er blitt et vassdrag. Foto: Geir Olsen Lillehammer NOR / NTB scanpixKraftig regnvær gjør at bekker og elver går over sine bredder på Lillehammer natt til tirsdag, noen som preget morgentimene tirsdag. Bjørn Arild Løken gjør sitt for å forhindre at bekken Skurva blir et vassdrag. Foto: Geir Olsen Lillehammer NOR / NTB scanpixKraftig regnvær gjør at bekker og elver går over sine bredder på Lillehammer natt til tirsdag, noen som preget morgentimene tirsdag. Her er det bekken Skurva som bidrar til at Nordseterveien er blitt et vassdrag. Foto: Geir Olsen Lillehammer NOR / NTB scanpixKraftig regnvær gjør at bekker og elver går over sine bredder på Lillehammer natt til tirsdag, noen som preget morgentimene tirsdag. Her er det bekken Skurva som bidrar til at Nordseterveien er blitt et vassdrag. Foto: Geir Olsen / NTB scanpixKraftig regnvær gjør at bekker og elver går over sine bredder på Lillehammer natt til tirsdag, noen som preget morgentimene tirsdag. Her er det bekken Skurva som bidrar til at Nordseterveien er blitt et vassdrag. Foto: Geir Olsen / NTB scanpixLillehammer 20140708. Kraftig regnvær gjør at bekker og elver går over sine bredder på Lillehammer natt til tirsdag, noen som preget morgentimene tirsdag. Her er det bekken Skurva som bidrar til at Nordseterveien er blitt et vassdrag. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Omfattende flomskader i Lillehammer

Det voldsomme regnværet i Lillehammer har ført til omfattende skader på bygninger og veinett. Blant annet er E6 er stengt ved Øyer, og Lillehammer kommune har satt inn kriseberedskap.

Lillehammer kommune satte inn kriseberedskap da den kraftige nedbøren førte til at små bekker gikk over sine bredder og ble til elver i løpet av få minutter natt til tirsdag.

Fungerende ordfører Per Prestrud i kommunen sier det er store skader som følge av flommen, men at de ikke har full oversikt over skadene ennå.

– Regnværet har gjort betydelig skade på infrastruktur som veier, ledningsnett i grunnen, kloakk og også på hus, sier han til NTB tirsdag kveld. Prestrud mener man alltid kan diskutere om man er godt nok forberedt på at slike naturkrefter er i bevegelse.

– I ettertid må vi ha en skikkelig gjennomgang, for det er opplagt at ting kan gjøres annerledes. Nå er det bare materielle skader som kan repareres, men vi tar med oss lærdommen denne flommen har gitt oss, sier han.

E6 gjenåpnet

Det falt 61 millimeter nedbør i Lillehammer-området og 88 millimeter på Venabu ved Ringebu, og de store nedbørsmengdene førte til stengte veier og redusert framkommelighet på store deler av veinettet. Natt til tirsdag stengte politiet flere lokale veier og E6.

Statens vegvesen opplyser at E6 i Øyer ved Odden camping ble åpnet igjen klokken 17 tirsdag ettermiddag, men det er redusert hastighet på grunn av opprydningsarbeid langs veien. Denne gangen var det ikke elva Lågen som skapte problemer, men bekker og mindre elver som gikk over sine bredder.

Fylkesveiene 319, 312 ved Øyer og 379 var fortsatt stengt tirsdag kveld, mens det var redusert fremkommelighet på fylkesveiene 312 ved Lillehammer, 311 og 361 på Ringebu.

Togstopp

Togtrafikken på Dovrebanen ble også rammet av flommen. Jernbanestrekningen mellom Lillehammer og Ringebu er stengt på grunn av flom ved jernbanesporet, noe som rammer strekningene mellom Oslo og Lillehammer/Dombås, Oslo og Trondheim samt Lillehammer og Åndalsnes.

– Vi regner med å bruke resten av kvelden og natt til onsdag på reparasjoner og kontroller, opplyser Terje Odde, som er Jernbaneverkets tilstandskontrollør på linjen i Gudbrandsdalen. Dermed kan strekningen tidligst gjenåpnes for trafikk onsdag formiddag.

NSB har satt inn alternativ transport på strekningene, men det er ventet en del forsinkelser.

Mange isolert

Ved Lillehammer helsetun, ett av Norges største sykehjem, måtte beboere flyttes internt i bygget på grunn av vannmassene som trengte inn i bygget.

Vakthavende brannsjef Magne Marstein i Lillehammer fortalte tirsdag morgen at det rant en halv meter vann over gulvet, og 14 beboere måtte bli flyttet til andre deler av bygget. Kjøkkenet på helsetunet ble også oversvømt.

Gudbrandsdølen Dagningen skriver at flere hundre mennesker i Røyslimoen i Lillehammer ble isolert av vannmengdene som trengte inn i husene. Vannet skal ha gjort skader for millionbeløp, og beboere forteller at de også fikk lignende skader i flommen i mai i fjor.

Selv om det har vært en hektisk og kritisk situasjon for mange, er fungerende ordfører Per Prestlien glad for at flommen ikke har gått ut over liv og helse.

– Vi har gått på med friskt mot og er optimistiske, sier han.