Symra terrasse borettslag på Lambertseter i Oslo. Foto: Jiri Havran
Symra terrasse borettslag på Lambertseter i Oslo. Foto: Jiri Havran

OBOS-prisene opp i august

Prisene for brukte OBOS-boliger i Oslo steg med 1,3 prosent fra juli til august. På landsbasis var oppgangen 1,6 prosent.

Det skriver OBOS i en pressemelding torsdag.

– Etter utflating i prisene for OBOS-boliger i Oslo gjennom sommeren, steg prisene i august. Dette var ventet siden prisene vanligvis går opp denne måneden. Men prisoppgangen var mindre enn tidligere år. Etterspørselen holder seg imidlertid bra oppe og omsetningstiden er kort. Dette til tross for renteoppgang og økte levekostnader, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS.

  • OBOS ber om lovendring i boligmarkedet
  • Siraj: – Vi snakker om folk som rammes
  • I Oslo har OBOS-prisene så langt i år steget med 11,8 prosent.
  • De tolv siste månedene er oppgangen i Oslo på 9,2 prosent.
  • I gjennomsnitt har Oslo-prisene i august steget med 1,9 prosent det siste tiåret.
  • På landsbasis har prisene steget 7,1 prosent de tolv siste månedene.
  • Hittil i år er prisene på landsbasis opp 12,4 prosent.

Kvadratmeterprisen for brukte OBOS-boliger i august var 81.044 kroner i Oslo-området og 69.854 kroner på landsbasis, heter det i OBOS-pressemeldingen.

– Antallet omsetninger i Oslo i august var tilbake til det normale etter at det ble solgt svært få boliger i juli. Dette tyder på at det er blitt lagt ut flere boliger til salgs og at kjøperne har fått noe mer å velge i, men tilbudet er fortsatt lavt, sier Monsvold.

OBOS-statistikken dekker rundt 25 prosent av bruktmarkedet i Oslo, skriver OBOS.

Monsvold uttrykker bekymring for at det de siste årene er blitt bygget stadig færre nye boliger. Med unntak av 2010, er det de siste 22 årene ikke gitt færre byggetillatelser i Oslo enn i år.

– Få regulerte boliger, høye byggekostnader, renteoppgang og mangel på arbeidskraft gjør at boligbyggingen vil stoppe opp. I OBOS bygger vi imidlertid flere boliger enn noen gang. Vi har i Oslo-området i år igangsatt byggingen av omtrent like mange boliger som på samme tid i fjor. Vi forsøker så godt vi kan å opprettholde boligbyggingen også i turbulente tider, sier hun.