Foto: Gorm Kallestad / NTB

Foto: Gorm Kallestad / NTB

OBOS-prisene opp 1,6 prosent i Oslo

Prisene for brukte OBOS-boliger i Oslo steg 1,6 prosent fra januar til februar i år. På landsbasis gikk prisene opp med 1,4 prosent.

– OBOS-prisene pleier å stige i februar. Økningen var likevel litt svakere enn snittet for februar de ti siste årene. Sett i lys av økte renter og en del bruktboliger til salgs, var den moderate prisveksten som ventet, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS i en pressemelding fredag.

  • I snitt har prisene i Oslo økt 2,2 prosent i februar i perioden 2014-2023.  
  • De tolv siste månedene har prisene i Oslo steget 0,6 prosent.    
  • På landsbasis har prisene steget 1,4 prosent de tolv siste månedene.    
  • Kvadratmeterprisen for brukte OBOS-boliger var 78.376 kroner i Oslo i februar, og 67.788 kroner på landsbasis.   

OBOS-statistikken dekker rundt 25 prosent av bruktmarkedet i Oslo.  

Bra aktivitet  

Det ble omsatt flere OBOS-boliger i februar i år enn i februar 2023, men samtidig var omsetningen i februar i fjor rekordlav. Målt mot snittet for februar i årene 2016-2023, var omsetningen litt lavere.

Bruk av forkjøpsretten fortsatte opp i februar og var på 33,9 prosent. Det var økning fra januar i år (29,5 prosent) og fra februar i fjor (28,5 prosent). Monsvold mener det viser at markedet for brukte OBOS-boliger i hovedstaden har tatt seg godt opp i starten av 2024.

Venter prisoppgang i år  

– Vi ser tegn til et stemningsskifte i boligmarkedet ved at flere forventer økning i boligprisene. Det må ses i lys av signaler fra Norges Bank om at rentetoppen er nådd og at det kan bli rentekutt i løpet av høsten. Vi venter derfor økt etterspørsel etter boliger og sterkere prisvekst enn vanlig når vi nærmer oss sommeren og særlig i andre halvår. Utsikter til god lønnsvekst og at det ferdigstilles få nye boliger, særlig i Oslo, trekker også opp, sier Monsvold i meldingen.

– Vi anslår at boligprisene vil stige med tre prosent i Oslo og en prosent på landsbasis fra desember 2023 til desember 2024, men utelukker ikke at prisveksten kan bli noe sterkere enn dette, særlig hvis vi får et rentekutt allerede i september, legger hun til.