Boligen er på rundt 17 kvadratmeter og skal kunne romme en familie på fire. Foto: OBOS
Boligen er på rundt 17 kvadratmeter og skal kunne romme en familie på fire. Foto: OBOS

OBOS donerer nødboliger til Ukraina

Nødboliger i tre, utviklet og bygget på OBOS´ husfabrikk i Sverige, blir til nye hjem for ukraniske familier.

Åtte boliger blir om kort tid transportert over grensen vest i Ukraina. Målet er å utvide produksjonen slik at flere ukrainske familier som har mistet hjemmene sine får et nytt sted å bo, skriver OBOS i en pressemelding.

Russlands krig mot Ukraina har fått store og ødeleggende konsekvenser for sivilbefolkningen og landets økonomi. Det er i dag rundt 14 millioner ukrainske flyktninger, mange av dem internflyktninger uten noe fast sted å bo.

– Som en av de største boligbyggerne i Norge og Sverige ønsker OBOS å bygge trygge og sikre boliger som gir flere familier i Ukraina tak over hodet. Våre nødboliger, som er en nyutviklet løsning, bygges i tre og har lengre levetid enn mange av de alternativene som finnes. Det er også mulig å bygge ut boligene og gjøre de til mer permanente hjem hvis det er ønskelig på sikt, sier Marianne Gjertsen Ebbesen, konserndirektør for Boligutvikling Trehus i OBOS, i meldingen.

Stort engasjement

Boligene har en beregnet levetid på seks til ti år. Med løpende vedlikehold og eventuelle påbygg kan boligene gjøres til mer permanente boliger. Foto: OBOS
Boligene har en beregnet levetid på seks til ti år. Med løpende vedlikehold og eventuelle påbygg kan boligene gjøres til mer permanente boliger. Foto: OBOS

Boligene er isolerte og tilpasset alle årstider og værforhold. Hvis nødvendig kan de raskt demonteres og flyttes til mer sikre områder. Felles tilfluktsrom, toaletter og kjøkken kommer til å være plassert i nærheten av de første boligene som er på vei.

– Vi har utstyrt boligene med tanke på hva som er viktig i en krisesituasjon. Vår solcelleløsning sørger for belysning og gjør det mulig å lade mobiltelefoner og annet elektrisk utstyr. På den måten sikres beboerne muligheten til å holde kontakt med omverdenen og få informasjon om den aktuelle sikkerhetssituasjonen, sier Gjertsen Ebbesen.

Samarbeid med ukrainsk organisasjon

I arbeidet med nødboligene har OBOS i Sverige samarbeidet med internasjonale organisasjoner som opererer i landet.

De åtte første nødboligene vil ifølge meldingen bli overlevert til ukrainsk hjelpeorganisasjon som har operativ erfaring med krisearbeid i hele Ukraina.

– Våre samarbeidspartnere vil fremover samle erfaringer fra familiene som bruker boligene. Det kommer vi til å ta med oss i det videre arbeidet – som forhåpentligvis fører til at våre fabrikker i Sverige kan bygge nødboliger til mennesker i krise også i andre steder i verden, sier Ebbesen.