FORNYE: Det går fint an å fornye en slitt treterrasse med fliser.

Nytt vedlikeholdsfritt alternativ til terrassen

Har du planer for terrasse eller platting finnes det nå et alternativ som gir varig terrasseglede uten krav til vedlikehold.

Vår betyr varmegrader og solvendt glede i husveggen. Vi nordmenn elsker uteplassene våre, og trolig har vi verdensrekorden i terrassekos, heter det i en pressemelding fra Flisekompaniet.

– Terrassen skal nytes, ikke slipes, vaskes og oljes. Det er smart å velge et dekke som holder seg like pent år etter år. Fliser og naturstein er sikre valg med tanke på holdbarhet og vedlikehold, sier produktsjef Tommy Fagerhøi i Flisekompaniet.

Fliser kommer i mange utgaver, tilpasset de fleste lommebøker og underlag. De kan legges i sand, i plen og på støpte såler. Det er enkelt å fornye en slitt treterrasse med fliser, og det er bare å legge dem rett på det gamle underlaget.

Ny uteplass på 1–2–3
Et nytt leggesystem gjør det mulig å forvandle en gammel terrasse til en vakker og vedlikeholdsfri uteplass på 1–2–3.

– Oppgraderingen krever ikke grunnarbeid. Du må bare forvisse deg om at bærebjelkene under terrassen er montert med c/c 60 centimeters mellomrom. Deretter er det bare å sette i gang, forteller Fagerhøi og viser fram systemet som består av flisheller og gummiføtter, kalt pidestaller.

­Pidestallene settes på terrassebordene uten festemidler, rett over bjelkene. Deretter legges flisen på pidestallen. Det hele gjøres enkelt på bare noen kveldstimer. Resultatet er varig terrasseglede.

Fleksibelt
– Gulvet legges «flytende» uten fugemasse mellom flisene. Den lille glippen på 2–3 millimeter tar opp bevegelser i underlaget og drenerer vann. Samtidig er den så liten at kniver og gafler ikke forsvinner, sier Fagerhøi.

Disse flishellene er 60x60 centimeter store og cirka to centimeter tykke. De er frost- og sklisikre, de kan legges i sand eller brukes til å lage en platting, eller som tråkkheller på gressplenen.

Stort utvalg
Fliser og naturstein er vakre og varige materialer som gir nærmest ubegrensede muligheter for å skape vakre hagerom.

– Fliser til utebruk må være frostsikre, og de bør være sklisikre. I tillegg stiller de litt høyere krav til montering enn fliser til innebruk, avslutter produktsjefen.