<p>Multiblokk har i samarbeid med bergenske Joma utviklet en måte å behandle betongoverflater på, som gir renere heller og belegningsstein, samtidig som prosessen reduserer NOx-nivået i luften.</p>Betonghellene produseres med en overflate som forebygger at det gror grønske og sopp på betongen. Overflaten bidrar også til å redusere NOx.Denne løsningen er utformet slik at at nedbøren siver ned i fugene mellom hellene. Dette bildet er fra Havneparken i Sandnes sentrum, hvor dette er en del av overvannshåndteringen.Heller med overflatebehandling.

Nytt middel skal hindre groing på betongheller

En ny overflatebehandling på betongprodukter skal gi renere overflate, luft og miljø.


Ifølge en pressemelding fra betongvareprodusenten Multiblokk kan hageeiere som  har lagt betongheller eller belegningsstein se lysere tider i møte.

Belegningsstein og heller av betong er et populært produkt i norske hager. Mange har nok likevel erfart at de nye flotte hellene etter hvert blir skjemmet av grønske og skitt. Det er ikke til å komme fra at i et klima som vårt, med forholdsvis høy luftfuktighet og lave temperaturer, sliter vi med ideelle vekstvilkår for skjemmende grønske og sopp.

– Vi kan ikke styre været, derfor tok vi tak i det vi kan gjøre noe med – produktene våre, sier daglig leder i Multiblokk, Rune Egeland.

– Nå har vi lykkes i å utvikle en behandling som reduserer groing på betongoverflatene. Behandlingen er helt naturlig, bygger på nanoteknologi og fører også til reduksjon av NOx. Resultatet er renere overflate, renere luft og renere miljø.

I produksjonen påføres en væske som inneholder ørsmå partikler Titandioksid til overflaten. Væsken trenger inn i betongoverflaten og fester seg til denne. Når UV-stråler treffer overflaten aktiveres en prosess som tilsvarer fotosyntesen i planter. Dette hemmer fremveksten av sopp, alger, NOx og bakterier, derfor har vi gitt den navnet «Aktiv overflate,» fortsetter han.

De første produktene med Aktiv overflate er gangbaneheller, som kommer i ulike formater. Disse hellene er designet for å gi uterommet et eksklusivt preg, leveres i grå utførelse og produseres i åtte størrelser. Også Multiblokks drenerende gangbaneheller samt vårens produktnyhet, gangbaneheller med børstet overflate, blir tilført denne egenskapen.

Aktiv overflate er utviklet av Joma, et norsk kompetanseselskap innen nanoteknologi. Det bygger på norsk teknologi og er tilpasset norske forhold.

– Vi har i flere år samarbeidet med Joma om utviklingen av riktig, tilpasset resept for å få en best mulig effekt for rensing forteller Egeland.

Forutsetningen for at effekten skal inntreffe er at overflaten får tilgang til dagslys og regn. Varen er tilgjengelig via Multiblokks forhandlere og anleggsgartnere.