Jordal Amfi. Foto: Trond Joelson

Nye Jordal Amfi skal bli foregangshall

Kultur- og idrettsbygg i Oslo kommune er i gang med flere forprosjekter som bygger videre på OL-planene og som skal resultere i at hovedstadens iskrigere endelig får en ny storstue.

Jordal Amfi

Jordal Amfi er hjemmebanen til Vålerenga Ishockey og ble bygget til Oslo-OL i 1952, og innviet i desember 1951. Hallen ble betydelig ombygget og fikk dagens utseende og innredning i forbindelse med A-VM i ishockey i 1999. Tilskuerkapasiteten er på 4.450. Den opprinnelige hallen er tegnet av Rinnan & Tveten og er anlagt i et tidligere teglsteinanlegg.

Kilde: vif-hockey.no

Jordal Amfi er kanskje det idrettsanlegget i Oslo som skriker mest etter en oppussing. Anlegget ble i sin tid bygget til Oslo-OL i 1952, og iskrigerne fra Vålerenga var blant de som følte seg mest snytt da søknaden om å arrangere vinterlekene i 2022 ble trukket. Nå ser det ut til at Espen Knutsen & co kan flytte inn i ny hall på samme sted høsten 2018.

– Vi ønsker å oppgradere området med en ny flott hall. Å få på plass en hall som ivaretar både topp- og breddeutøvere, sier direktør Eli Grimsby i Kultur- og idrettsbygg i Oslo kommune til Byggeindustrien.

– Dette er det første av OL-prosjektene som blir realisert, og som hele tiden har vært tydeligst prioritert av byråd og bystyret. Det er det prosjektet det klart er størst behov for med tanke på hvilken stand Jordal Amfi er i per i dag. Det er overmodent for å skiftes ut, og fyller ikke lenger verken de idrettslige krav eller kravene vi har til komfort, legger hun til.

Viderefører planene

Grimsby kom til jobben som direktør for Kultur- og idrettsbygg fra samme stilling i OL-etaten Oslo 2022, og legger ikke skjul på at hun er fornøyd med at OL-arbeidet gir frukter på tross av at det ikke ble leker i byen.

– Det var hele tiden meningen at dette skulle være planer som vi skulle ha nytte av uansett. Helt fra starten av denne prosessen var det viktig å lage gode planer. Derfor hadde det vært trist om de planene ble lagt i en skuff, forteller Grimsby.

Hun understreker at dette arbeidet gjør at den nye hallen vil reise seg vesentlig raskere, og faktisk stå klar til samme tid som skissert i OL-søknaden. Etaten mener god beliggenhet, god is og utforming er de tre viktigste aspektene med Nye Jordal Amfi.

Forbildeprosjekt

Beliggenheten ga seg selv, og når det gjelder utforming vil det bli etablert en egen gruppe som ser på både hall og parken og området rundt.

Dessuten håper de at arbeidet som gjøres på isen og prosessanlegget i eget forprosjekt skal komme hele landet til nytte, og at ishallen skal bli et forbildeprosjekt.

– På prosessanlegget har vi etablert en ekspertgruppe, hvor vi har hentet inn noen av de beste konsulentene i landet – blant annet bidrar NTNU-miljøet fra Senter for idrettsanlegg og teknologi i Trondheim med sin kompetanse, sier hun.

Grimsby forteller at de ser både til ishockeynaboen i øst Sverige og til lengdeløpskonkurrentene i Nederland.

– Vi ønsker at den nye hallen skal være helt i front når det kommer til miljø og energi, for det er ingen tvil om at ishall er energikrevende i seg selv. Jeg tror økonomi og høyt energiforbruk er en av årsakene til at mange kommuner kvier seg for å bygge ishaller. Nå håper vi å finne gode løsninger i vårt prosjekt som gjør det lettere for andre kommuner også å bygge ishaller, avslutter hallbyggeren.

PS! Det er for tidlig å si hvor mye hallen vil koste å bygge. I OL-søknaden fikk den en prislapp på rundt en halv milliard, men en ny hall vil ikke måtte oppfylle alle IOC-kravene og blir trolig rimeligere.