Per JægerTuva Skare

Nyboligmarkedet faller for 14. måned på rad

Det er ingen i lysning i nyboligsalget. Hittil i år ligger salget 12 prosent under fjoråret, viser ferske tall fra Boligprodusentenes Forening.

- Salget av nye boliger i mai endte 8 prosent under fjoråret, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentens Forening under en presskonferanse torsdag.

Salget har dermed sunket 14 måneder på rad.

- Hittil i år ligger salget 12 prosent under fjoråret. Salget av eneboliger ligger 3 prosent under fjoråret, mens salget av småhus og leiligheter ligger henholdsvis 26 prosent og 10 prosent bak fjorårets 5 første måneder, sier han.

Negativ utvikling i Oslo

Igangsettingen av nye boliger hittil i år ligger 16 prosent bak fjoråret. Fordelt på boligtype ligger eneboliger 17 prosent bak fjoråret, mens småhus og leiligheter ligger henholdsvis 22 prosent og 13 prosent bak fjoråret.

De siste 12 månedene er det solgt 26.326 boliger, som er 24 prosent under nivået for et år siden. De siste 12 månedene er det igangsatt 29.008 boliger, som er 12 prosent under nivået i fjor.

- Vi er spesielt bekymret for den negative utviklingen for boligbyggingen i Oslo, sier Jæger.

Han legger til at de er enige med Kommunerevisjonen som kritiserer Oslo for treg behandling av plansaker.

- Treg saksbehandling medfører at det ikke blir bygget nok i Oslo samt at boligprisene igjen vil stige, sier han.

- Tendensen er bekymringsfull

Bjørn Mangor Birkeland i Prognosesenteret sier mai-tallene er svakere enn forventet.

- Vi hadde forventet noe høyere tall enn det vi fikk. Når det er sagt, er det ingen krisetall som presenteres i dag. Det er forlengselsen av en trend vi har sett over lang tid, sier han, og legger til:

- Det selges fortsatt boliger på et nivå som historisk er helt på det jevne. Samtidig er boligproduksjonen nå på et bra nivå, omtrent der det bør ligge.

- Så du ser ingen grunn til bekymring?

- Ikke basert på tallene, men tendensen i markedet er bekymringsfull. Når det er 14 måneder på rad med nedgang, er ikke det hyggelig lesning. Derfor krysser vi jo fingrene, og håper at nedgangen ikke fortsetter videre ned mot 20.000 boliger. Da vil varsellampene begynne å lyse, sier  Birkeland.

Han tror imidlertid ikke det vil skje.

- Jeg tror på en utflating og myk landing etter tider med ekstremsalg. Vi har gått fra et marked hvor du nærmest ble sett på som en idiot hvis du ikke invisterte i boligmarkedet til er mer basert på behov. Det er mye sunnere, sier Birkeland.

Schumann slutter også i Boligprodusentene

Det slo ned som en bombe da det tirsdag ble klart at Baard Schumann går av som administrerende direktør i Selvaag Bolig, og dermed også går av som styreleder i Boligprodusentenes Forening.

Les også:Har ett års karantenetid - nå takker Schumann for seg på Facebook

Det skjer automatisk når styrelederen ikke lenger er leder i et boligselskap tilknyttet foreningen. Det betyr at nestleder Dag Runar Båtvik fra Norgehus blir ny styreleder.

- Vi har hatt et godt samarbeid mens han var styreleder. Schumann er kunnskapsrik og tilgjengelig, men nå har vi ny og god styreleder i Dag Runar Båtvik, sier Jæger.

- Har bransjen mistet en tydelig stemme utad? Og hvem vil nå ta over rollen hans?
- Han har vært aktiv, blant annet i bruk av sosiale medier, men han er da fortsatt i livet. I foreningssammenheng er det Dag Runar Båtvik som vil ta over rollen hans. Han har ikke vært like mye i det offentlige rom som Schmann, og det blir helt opp til han hvor aktiv rolle han vil ta nå, sier han.

Les også: