VÅR. Det er ennå ikke bestemt om hele eller deler av Kafébygget på Utøya skal rives for å gi plass til det nye «Torget». – Vi har en god dialog med de pårørende om hva som skal skje videre med bygget. Uansett hvilken løsning man velger, vil det ifølge AUF ikke komme i konflikt med det nye bygget. (Foto: Trond Joelson)

Ny vår på Utøya

I 2011 valgte Peab og deres ansatte å gi byggeledelsesansvar for gjenoppbygningen av Utøya i julegave til AUF. Nå er den første jobben på landsiden i gang, og to større totalentrepriser på øya er på vei ut i markedet.

Vannet ligger blikkstille rundt oss og fuglekvitter har lagt seg som et mykt teppe rundt nyvåkne blåveiser. Våren har festet grepet om den hjerteformede øya i Tyrifjorden.

– Utøya har en lang lys historie og en kort mørk historie. Spørsmålet for oss nå er ikke om det er den mørke eller den lyse historien som skal få bestemme Utøyas framtid, men om hvordan vi kan legge til rette for at alle deler av øyas historie blir en del av framtida på en balansert måte, sier prosjektleder for AUF og daglig leder på Utøya, Jørgen Frydnes til Byggeindustrien.

I arbeidet med å skape et nytt og tryggere Utøya for fremtidige ungdomsgenerasjoner, står flere bygge- og rehabiliteringsprosjekter sentralt. Byggetrinn 1 består av tre totalentrepriser, og har en kostnadsramme på totalt 45 millioner kroner.

På landsiden er byggherreleddet med AUF og Peab i samarbeid med den lokale Tyristrand-entreprenøren Fossum AS alt i gang med arbeidet med å etablere en parkeringsplass og en ny vei ned fra hovedveien til kaiområdet, og rett før påske ble det sendt ut anbudspapirer på to større totalentrepriser på selve øya.

Landsbytun

BYGGHERRER. AUFs prosjektleder og daglig leder på Utøya, Jørgen Frydnes er fornøyd med byggherre-samarbeidet de har med Peab og Bjørn Einar Stange. (Foto: Trond Joelson)

Den største kontrakten er å føre opp det nye hovedbygget «Torget» – et lite landsbytun som skal bygges like ved det eksisterende Kafébygget på Utøya. Arbeidene med «Torget» skal etter planen startes i sommer og avsluttes sommeren 2015.

– Målet er å være klar til en sommerleir i 2015. Det blir den første sommerleiren her ute etter 22. juli 2011, forklarer Jørgen Frydnes.

«Torget», som består av fire sammenhengende bygningskropper på til sammen 1.050 kvadratmeter, skal formes som en hestesko og inneholder en konferansesal, en spisesal, et storkjøkken og en peisestue. Peisestuen, med sine store glassflater, får utsikt mot Tyrifjorden.

– Det nye bygget vil åpne opp en helt ny del av øya, et område som sjelden har vært tatt i bruk tidligere. Selv om det i utgangspunktet er snakk om ett nytt bygg, ønsket vi likevel å ha fire bygningskropper knyttet sammen. Symbolikken med samhold og at flere står sammen i et fellesskap, er helt sentralt i et byggeprosjekt vi mener er avgjørende for å skape ny positivitet på Utøya, sier Frydnes.

Egnet for små og store entreprenører

Peab, som i 2011 valgte å gi bort Utøya-byggeledelse som en julegave til AUF fra de ansatte, mener byggingen av «Torget» er en oppgave som vil egne seg godt både for større og mindre entreprenører.

– I all hovedsak er det tre som skal brukes som bygningsmateriale, både i fasade, takkonstruksjon og innvendig. Betongarbeidene i prosjektet er beskjedne, så dette blir en fin tømmerjobb for den entreprenøren som til slutt får oppdraget, tror Peabs byggeleder Bjørn Einar Stange.

Frakt med lektere

Med tanke på at det skal bygges på en øy, gjør byggherren alt det de kan for å tilrettelegge slik at de unngår å ekskludere noen fra konkurransen.

– Det betyr blant annet at vi har fått på plass løsninger for materialtransport over til øya i forkant, slik at entreprenørene selv skal slippe å tenke på det, forklarer Stange og trekker frem at de sammen med AUF har investert i en lekter på 9x15 meter som skal brukes til frakt. Den lille motorferjen «MS Thorbjørn» er også under oppgradering for at den skal kunne brukes til mer enn persontransport under byggearbeidene.

– «MS Thorbjørn» skal sertifiseres som midlertidig lastebåt. I all hovedsak skal den brukes til å føre lekteren fram og tilbake mellom landsiden og øya. Med disse hjelpemidlene på plass, skal det ikke være nødvendig med helikoptertransport i prosjektet, sier Bjørn Einar Stange.

Samtidig som anbudspapirene for «Torget» blir sendt ut, skal det også lyses ut en totalentreprise for grunn- og utomhusarbeider på øya. Blant annet skal teltområdet dreneres og aktivitetsområder og fotball- og volleyballbaner skal oppgraderes.

Det skal også opprettes et minnested i et skogholt mellom hovedhuset og «Torget», som i motsetning til det omstridte nasjonale minnestedet på Sørbråten skal være de direkte berørtes eget, mer private sted på selve øya.

TORGET. Slik skal det nye «Torget» bli. Etter planen starter byggearbeidene i sommer og skal stå klart 2015. (Illustrasjon: Fantastic Norway)