<p>– Kundene blir mer og mer opptatt av bærekraft og design, sier Berit Moen, avdelingleder i LOG Utemiljø - en av de rekordmange utstillerne på årets Park- og anleggsmesse. Her med en vedlikeholdsfri benk laget av resirkulert plast og hvor lamellene kan byttes ut. Foto: Malin S. Strandberg</p>Daglig leder Torgeir Koteng (t.v) i Hagespesialisten tok med sine ansatte Sven Hofseth og Markus Koteng på messen for å vurdere innkjøp av nye maskiner. Her besøker de Henrik Fremstad og HF Maskin Teknikk, som leverer maskiner for kjemikaliefri ugressbekjempelse. Foto: Malin S. StrandbergTorben Hoffmann i Ahlsell Norge med en helt ny løsning for grønne tak - sedumbakker som legges direkte ut på takmembranen og som gir et ferdigetablert grønt tak i en omgang. Foto: Svanhild BlakstadAnleggsgartner og prosjektleder Eriane Wennevold i Maskin og utemiljø på Park- og anleggsmessen 2019. Foto: Malin S. StrandbergArnt Jørund Andreassen i hageartikler.no viste frem selvvanningspotter på Park- og anleggsmessen 2019. Foto: Svanhild BlakstadLars Kristoffer Jøssund og Marianne Jøssund-Valsø i Arbeidsfolk.no på Park- og anleggsmessen 2019. Foto: Malin S. StrandbergPark- og anleggsmessen 2019. Foto: Svanhild BlakstadJan Atle Allum viste frem ledbasert utebelysning fra Louis Poulsen på Park- og anleggsmessen 2019. Foto: Malin S. StrandbergPark- og anleggsmessen 2019. Foto: Malin S. StrandbergNatursteinskompaniet ved Bjørn Harald Kongsvoll med norsk naturstein på Park- og anleggsmessen 2019. Foto: Malin S. StrandbergPark- og anleggsmessen 2019. Foto: Malin S. StrandbergPark og anleggsmessen 2019. Foto: Malin S. StrandbergJan Terje Rogneby og Frode Østdahl i TrackSys på Park- og anleggsmessen 2019. Foto: Malin S. StrandbergPark- og anleggsmessen 2019. Foto: Malin S. StrandbergPark- og anleggsmessen 2019. Foto: Malin S. StrandbergKjersti Herstad og Stig Jøssund i Arbeidsfolk.no på Park- og anleggsmessen 2019. Foto: Malin S. StrandbergPark- og anleggsmessen 2019. Foto: Malin S. StrandbergPark- og anleggsmessen 2019. Foto: Malin S. StrandbergPark- og anleggsmessen 2019. Foto: Malin S. Strandberg

Ny rekord for park- og anleggsmessen

Nærmere 170 utstillere møtte park- og anleggsbransjen på Lillestrøm denne uken.

Messen gikk av stabelen 6. og 7. november på Norges Varemesse. Det er en lukket fagmesse som henvender seg til anleggsgartnere, landskapsarkitekter og alle som jobber innenfor park og anleggsbransjen, idrettsanlegg og gravplass – både i offentlig og privat sektor.

– I år er det ny rekord med tanke på antall utstillere. Vi har fått med oss femti flere enn i fjor, og det er spesielt innen verktøy, belysning og arbeidstøy at disse gjør seg gjeldende, sier prosjektleder Marit Sagen i Park- og anleggsmessen.

VOKSER: Prosjektleder Marit Sagen og salgssjef Mette Nerli har i år tatt imot rekordmange på utstillere Park- og anleggsmessen, hvor spesielt maskinleverandørene har satt sitt preg på arrangementet. Foto: Svanhild Blakstad

Hun forteller at på grunn av den store økningen har messen måttet øke arealet fra en til to haller.

I volum domineres messen av maskinleverandører, som viser frem alt fra gressklippere, snøfresere, minigravere til store anleggsmaskiner. Ellers er det utstillere innen verktøy, redskaper, utstyr , stein, planter og trær, grønne tak, gravplassutstyr, parkmøbler, lekeplassutstyr, belysning, vann og rør og avfallshåndtering.

Ifølge arrangøren har messen etablert seg som en viktig møteplass for park- og anleggsbransjen.

– Messen har vokst for hvert år, og vi har også lagt stor vekt på å tilby aktuelle fagseminarer. I år har vi blant annet hatt temaer innen utslippsfrie anleggsplasser, overvannshåndtering, dyrking av mat på tak, og generelt mye på bærekraft, sier Sagen.

Det er NAML, Norske anleggsgartnere, miljø – og landskapsentreprenører som har vært messens faglige partner ansvarlig for alle foredrag og seminarer.

En av utstillerne er L.O.G, som leverer hage- og parkutstyr til aktører over hele landet, blant annet til kommuner, borettslag, eiendomsaktører og anleggsgartnere.

– Trenden nå er at kundene etterspør bærekraftige produkter og løsninger, det gjelder alt fra utemøbler og blomsterurner, til løsninger for vannhåndtering, sier Berit Moen, som er avdelingsleder for LOG utemiljø.

Hun demonstrerer en fargerik buet sittebenk, som er laget av resirkulert plast og belagt med et lag med akryl som gir fargen og hardheten.

– Denne er helt vedlikeholdsfri, og lamellene er utskiftbare. De kan byttes inn og bli smeltet om til nye benker. Vi har også en serie med aluminisumsmøbler som er laget av resirkulerte brusbokser, som også kan gjenbrukes, sier hun.

Moen peker på at både miljøaspektet og design er viktig for kundene.

– Når vi velger leverandører tenker vi på hvem som jobber bærekraftig og leverer produkter av høy kvalitet. Det må være holdbart, og det må se bra ut, avslutter hun.

Neste års Park- og anleggsmesse arrangeres 26-27. november 2020.