Hvordan bygge smarte bygg? Ny veileder fra Powehouse skal være med på å gi svaret. Illustrasjon: Powerhouse

Ny og gratis veileder gir svaret på hva som er et smart bygg

Powerhouse har lansert en ny tverrfaglig veileder som gir selvhjelp til byggherrer og rådgivere. Veilederen skal forklare hva man først og fremst bør tenke på når man bygger et smart bygg.

Alle virker være enige om at fremtidens bygg er smarte, men hva er egentlig «smart» og finnes det en definisjon på innhold?

Dette var spørsmålet partene i Powerhouse-samarbeidet stilte seg for cirka ett år siden, og som nå har resultert i en veileder for smarte bygg.

Veilederen er åpen for bruk i bransjen for aktører som ser nytten av et funksjonsbasert rammeverk, skriver Powerhouse i en pressemelding.

– I Powerhouse-samarbeidet har vi, som mange andre, stilt oss spørsmålet - hva er egentlig et «smart bygg», og finnes det en definisjon på innhold? Utfordringen om å tenke over «nice to have vs need to have» treffer mange av oss som er opptatt av moderniseringen av byggebransjen, og behovet for tydelighet og bransjestandarder innen smarte bygg var for oss åpenbart, sier daglig leder i Powerhouse, Rune Stene i pressemeldingen.

Daglig leder Rune Stene i Powerhouse. Foto: Powerhouse

Strategisk samarbeid om bransjeveileder

Da partene i Powerhouse-samarbeidet bestemte seg for å dypdykke ned i materien, var det med mål om å finne løsninger for smarte bygg som står seg i mange år, som er brukervennlige, og som er med på å løse klimautfordringene.

– Sistnevnte er det som forener oss i Powerhouse-samarbeidet. Vi mener at digitalisering og teknologi, ved økt produktivitet og effektivitet, skal bidra til reduserte klimagassutslipp. For å strukturere vårt eget arbeid med smarte bygg etablerte vi i fjor vår en arbeidsgruppe med oppgaven å definere begrepet. For å støtte oss engasjerte vi forskningssentret Zero Emission Neigbourhood in Smart Cities (ZEN), forteller Rune Stene.

Ambisjonen med veilederen har vært å skape et diskusjonsgrunnlag for utvikling av smarte bygg på tvers av sentrale partnere som byggherre, arkitekt, rådgivere, entreprenør og leverandør, og som ivaretar leietaker og ikke minst samfunnsperspektivet.

God interesse

Kristoffer Magerøy i Skanska Digital har vært prosessleder for veilederen. Han forteller at interessen fra bransjen har vært god.

– Siden målet vårt hele tiden har vært at veilederen skal brukes av bransjen, har vi også sett betydningen av at bransjen må kjenne seg igjen i den. Vi har derfor hatt en rekke dialogmøter og gjennomført en åpen workshop der vi har fått nyttige innspill fra interesserte og fremoverlevnte aktører i bygg- og eiendomsnæringen, samt fra teknologi- og IT-selskap. Selv om det har tatt litt tid, så har vi kommet i mål, sier han.

Åpen og gratis veileder

Resultatet er veilederen Smart by Powerhouse. En tverrfaglig veileder til åpen bruk for bransjen. Den vil ifølge Powehouse gi viktig selvhjelp til byggherrer eller rådgivere.

Veilederen tar utgangspunkt i praktiske behov, ikke hva som finnes av tekniske løsninger. Den forklarer hva du først og fremst bør tenke på når du bygger et smart bygg, og den hjelper deg å sette et ambisjonsnivå som passer ditt bygg og dine leietakere, på en skala fra smart klar til smart prediktiv. Veilederen inneholder fem hovedtema med totalt 29 funksjonskrav man bør ta stilling til med smarte bygg.

– Vi forventer ikke at hvermannsen skal ta den i bruk. Vi forventer ikke at alle skal være enig i hvor vi legger lista. Men med Smart by Powerhouse tilbyr vi alle i bransjen en gratis veileder, som et tverrfaglig samarbeid har jobbet frem med utallige arbeidstimer. Vi trenger veilederen internt i Powerhouse-samarbeidet, for å designe fremtidens mest klimaambisiøse bygg, og vi tror flere sitter med samme utfordringen, avslutter Rune Stene

Her finner du veilederen.

Powerhouse-samarbeidet

Bak Powerhouse-samarbeidet står eiendomsselskapet Entra, prosjektutvikleren og entreprenøren Skanska, miljøstiftelsen ZERO, design- og arkitektkontoret Snøhetta og rådgivningsselskapet Asplan Viak.