Kjell Ingolf Ropstad (KrF) (f.v.), Arve Kambe (H), Erlend Wiborg (Frp) og Sveinung Rotevatn (V) presenterer forslag til ny arbeidsmiljølov under en pressekonferanse i vandrehallen på Stortinget i Oslo torsdag. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Ny arbeidsmiljølov gir mer søndagsjobbing

Høyre, Frp, Venstre og KrF har blitt enige om en ny arbeidsmiljølov. Det gis generell adgang til midlertidige ansettelser, og mer søndagsjobbing.

De fire partiene presenterte en ny avtale på Stortinget torsdag.

Regjeringens forslag om å tillate jobbing fem søndager på rad fikk ikke gehør hos samarbeidspartiene. Etter forhandlinger med Venstre og KrF blir det nå mulig å jobbe tre søndager på rad. Den fjerde må du hvile.

Høyres Arve Kambe innledet på en pressekonferanse i vandrehallen og var fornøyd med at alle partiene var enige i alle punktene.

– Med dette sørger vi for at terskelen for å komme inn i arbeidslivet blir lavere og vi sørger for at fleksibilitet for dem som er i arbeidslivet blir større, sa Kambe.

Han påpeker at fast arbeid skal være hovedregelen, selv om det gis generell adgang til midlertidige ansettelser.

– Venstre er fornøyd med at det åpnes for en generell adgang for midlertidige stillinger, men det er viktig at vi har fått gjennomslag for at makslengden på midlertidige ansettelser reduseres fra fire til tre år, sier Venstres Sveinung Rotevatn.

Han mener at midlertidige ansettelser kan være en god vei inn i arbeidslivet for mange, for eksempel nyutdannede, innvandrere og personer med funksjonsnedsettelser.

– Men midlertidigheten kan ikke vare for lenge. Avtalen gir småbedrifter i en vekstfase mulighet til å ansette flere uten å ta for stor risiko, samtidig som veien til fast ansettelse blir kortere, sier Rotevatn.

Den øvre grensen for hvor mye du kan jobbe i løpet av en enkelt uke, begrenses til 50 timer.

En gjennomsnittsberegning over en periode på åtte uker skal sikre at dagens rammer for månedsbasis og årsbasis holdes uendret.

Kommunene kan velge om de vil gjennomføre aktivitetsplikten selv, eller om de vil sette ut gjennomføringen til attføringsbedrifter, sosiale entreprenører eller andre.

Samarbeidspartiene legger til grunn at eventuelle merkostnader vil bli kompensert.