Daglig leder i NRC Kept, Monto J. Hussain (til venstre) og daglig leder i Agder Tunnelservice, Kjell Vidar Hamre, viser frem den nye og grønnere rivemaskinen til NRC Kept. Foto: NRC Kept

Daglig leder i NRC Kept, Monto J. Hussain (til venstre) og daglig leder i Agder Tunnelservice, Kjell Vidar Hamre, viser frem den nye og grønnere rivemaskinen til NRC Kept. Foto: NRC Kept

NRC Kept kjøper store, elektriske rivemaskiner

Miljøselskapet NRC Kept investerer i store rivemaskiner som drives elektrisk.

– Vi investerer i slike maskiner for å kunne redusere utslipp av klimagasser, og ikke minst støy, sier daglig leder i NRC Kept, Monto J. Hussain i en pressemelding.

To store rivemaskiner, av typen Caterpillar 352 og 340 står nå til ombygging og modernisering hos Agder Gruppen i Flekkefjord. Maskinene er opprinnelig dieselmaskiner, men bli nå modifisert til hybridmaskiner som kan gå på elektrisitet.

– Første firmaet
– NRC Kept er det første firmaet i denne bransjen som går denne veien og satser enda grønnere. De vil nå kunne rive og gjøre alle prosessene på eldrift. Maskinen vil spare store mengder fossilt drivstoff, og man vil få en arbeidsplass som er veldig bra med tanke på helse, miljø og sikkerhet, sier daglig leder Kjell Vidar Hamre i Agder Tunnelservice, et selskap i Agder Gruppen.

– Flere forespørsler
NRC Kept har allerede en rekke mindre elektriske maskiner i porteføljen. Men elektrisk drift av større rivemaskiner har til nå ikke vært vanlig i bransjen, der det meste tradisjonelt har gått på diesel, ifølge pressemeldingen.

– Vi har fått flere forespørsler allerede om å kunne drive utslippsfritt, og dette er egentlig bare et steg på veien for videre investeringer i miljøvennlige maskiner, sier Monto J. Hussain.

1.000 volt
Ombyggingen av rivemaskinene innebærer at de gjøres til hybridmaskiner, som kan drives på elektrisitet. Maskinene går på 1.000 volt.

– Disse maskinene kan brukes i hele landet, men vil trolig bli mest brukt i bynære strøk. Målet vårt er at de skal gjøre oss i stand til å rive utslippsfritt til sommeren. Det er godt for miljøet og det hjelper oss til å nå målet om å redusere klimagassutslippene våre med 30 prosent innen 2025, sier Monto J. Hussain.