Finansminister Siv Jensen (Frp) mener det er for mye udokumentert synsing om boligmarkedet og har derfor bidratt til åpningen av et senter som skal forske på dette området. Her fra fremleggelsen av statsbudsjettet tidligere i høst. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Nøytral forskning på boligmarkedet betales av regjeringen

Finansminister Siv Jensen (Frp) mener for mange synser og spekulerer om boligprisene. Nå finansierer regjeringen et eget boligforskningssenter.

– Mange av dem som deltar i boligdebatten synser og spekulerer veldig mye på hva som kommer til å skje med boligprisene, omsetningen, om det er behov for mer nyboligbygging og lignende, sier Jensen til Dagens Næringsliv.

Fredag åpnet hun et nytt forskningssenter ved universitetet Oslo Met, som skal sette seg inn i boligmarkedet og som regjeringen håper vil kunne forutse forandringer som måtte komme.

Oppdraget fra regjeringen innebærer en støtte på 4,5 millioner kroner i året i tre år, med mulighet for forlengelse i inntil fem år. Det innebærer støtte i inntil åtte år og en totalsum på 36 millioner kroner. Senteret blir startet opp omgående og blir et samarbeid mellom Oslo Met og de to private aktørene Eiendomsverdi og Samfunnsøkonomisk analyse.

– Lite forskning

– Boligmarkedet er et veldig stort og viktig marked, og vi har lite empiri og forskning å lene oss på når vi skal forsøke å se inn i krystallkulen og vurdere hvilke utfordringer vi står overfor. Det viser seg at mye av det som sies på kort sikt, kanskje ikke stemmer helt med det som faktisk skjer, sier finansministeren til avisen.

Forskningssjef Erling Røed Larsen i Eiendomsverdi skal lede det nye senteret. Han sier det er viktig for samfunnet å forstå boligmarkedet ettersom det er her mesteparten av norske husholdninger har sin egenkapital.

Skal utdanne eksperter

– Vi trenger mer forskning for å få en bedre forståelse av hva som påvirker og driver det norske boligmarkedet. Dette senteret vil samle og bygge opp et solid og tungt fagmiljø som vil bidra med kvalitetskontrollert kunnskap om boligmarkedet, sier Røed Larsen i en uttalelse fra Oslo Met.

Forskningssjefen sier forskningsbasert kunnskap om boligmarkedet kan bidra til å hindre at husholdningene tar for mye risiko. Videre mener han den samme kunnskapen kan brukes av myndighetene for å stimulere til et bærekraftig boligmarked.

– Senteret skal også bidra til å utdanne boligeksperter og boligøkonomer på alle nivå fra bachelorstudier til doktorgradsstudier, framhever høyskolen selv i uttalelsen.