Rebartek bruker roboter i steden for mennesker til å produsere armering. Foto: Rebartek

Norsk gründerbedrift robotiserer armeringsbinding

Gründerbedriften Rebartek i Søgne starter denne uken robotisert produksjon av armeringskurver til byggebransjen.

Maximillian Trommer, gründer i Rebartek.

Lokalbedriften skal være blant de første i verden som prefabrikerer armering med roboter, ifølge en pressemelding fra selskapet.

Firmaet, som ble grunnlagt i mars 2018, satser stort på å bli en internasjonal leverandør innen robotisert prefabrikasjon av armeringskurver som brukes i betongelementer. Bedriften har foreløpig to roboter i drift, og startskuddet for produksjon går denne uken.

Bedriften har gått fra en til ti ansatte på under ett år, og har planer om å vokse betydelig i løpet av neste år. Rebartek benytter 3D printere, 3D-modeller og «machine vision» i sin virksomhet, og satser også på å utvikle kunstig intelligens (AI).

– Ved å programmere roboter til å utføre både fletting og sveising av armeringsjern, vil vi få lavere produksjonskostnader enn våre konkurrenter som benytter tradisjonell arbeidskraft, hevder gründer Maximillian Trommer i Rebartek.

Han er ingeniør og har 14 års fartstid fra byggebransjen, og ideen oppsto da han stadig observerte

hvor hardt og ineffektivt arbeidet med armeringsfletting er.

– De fleste jeg snakker med i byggebransjen er fascinerte av robotene og synes det er tøft av oss å satse såpass stort. Men noen tviler på at det går an å automatisere hele prosessen, sier Trommer, som opplyser at mye av utviklingen har foregått i det skjulte på grunn av konkurransehensyn.

Rebartek bruker roboter i steden for mennesker til å produsere armering. Foto: Rebartek