Foto: Norgeshus

Norgeshus presenterer ny, plassbesparende løsning for ventilasjonskanaler

Norgeshus har utviklet en løsning som gjør det mulig å integrere ventilasjonskanaler i bjelkelaget mellom boenheter eller leiligheter, og dermed spare byggehøyde og romplass. Et tverrfaglig forskningsprosjekt med SINTEF Community og to industripartnere dokumenterer at løsningen innfrir både lyd- og brannkrav.

Det skriver Norgeshus AS i en pressemelding torsdag.

Løsningen har fått navnet Fusjon, og den gjøres nå tilgjengelig for hele bransjen.

– Som en del av vår ambisjon om å drive utviklingen av boligbransjen, har vi ønsket å finne alternative løsninger for å integrere ventilasjonskanaler i bjelkelag som ivaretar lyd- og branntekniske krav. Etter flere år med innovasjon og utvikling, er vi klare for å tilby den nyutviklede løsningen for våre kunder. Fusjon blir også tilgjengelig for alle som bygger hus med trekonstruksjon, sier Snorre Bjørkum, Teknisk sjef i Norgeshus.

Norgeshus skriver i meldingen at det i dag er vanlig å legge ventilasjonskanaler i etasjeskiller under bjelkelaget. Ved å integrere kanalene i bjelkelaget, skriver de at man kan unngå at rom må bygges med nedsenket himling for å skjule kanalføringer til ventilasjon.

Norgeshus fikk i 2017 prosjektmidler fra Regionalt Forskningsfond til å utvikle løsninger for etasjeskiller med ventilasjonsanlegg som ivaretar lyd- og branntekniske egenskaper. SINTEF Community har vært FoU-partner i prosjektet, og Hunton AS og Systemair AS har medvirket som industripartnere.

Resultatene fra beregningene i forskningsprosjektet viser, ifølge pressemeldingen, at løsningene og produktene i Fusjon tilfredsstiller kravene til lydisolasjon. Prosjektet dokumenterer også at etasjeskiller med integrert ventilasjonskanal, lyddemper og ventil med brannspjeld kan oppnå brannmotstand REI 30, som var målsettingen med prosjektet, skriver Norgeshus.